Home / / Column Natuurbegraafplaats Hoogengraven: Deze plek weerspiegelt precies deze vrouw

Column Natuurbegraafplaats Hoogengraven: Deze plek weerspiegelt precies deze vrouw

Het is een zonnige dag en in alle vroegte maak ik mijn dagelijkse wandeling over de natuurbegraafplaats. De tegenstelling is soms enorm groot.. Waar in de ziekenhuizen op de intensive care gevochten wordt tegen Corona, overheerst hier de rust en is het sereen.

Op een bankje bij een van de poelen zitten een man en een vrouw. Ze wandelen hier vaker en zitten geregeld een tijdje bij het water. Ik wil ze met rust laten zodat ze samen kunnen genieten, maar een van hen wenkt mij en begint een gesprek.

Wat eerst nog leek op een ‘oppervlakkige goedemorgen’ en ‘wat hebben we het toch getroffen met het weer’, krijgt al snel een meer diepgaand karakter. Een gesprek waarin een diepe wens om begraven te worden op een natuurbegraafplaats wordt uitgesproken. Ze zijn blij mij te kunnen spreken in deze moeilijke tijd. Ze willen dit zo graag, maar vonden het te spannend om een afspraak te plannen.

Mevrouw blijkt namelijk ongeneeslijk ziek te zijn en is al enige tijd uitbehandeld. Ze behoort dus tot de risicogroep. Toch gaat het relatief gezien goed met haar en geniet ze van de extra tijd die haar is gegund. ‘Bonustijd’ noemt ze het en die wil ze optimaal benutten. We praten over vroeger en over hoe haar leven eruit zag voordat ze ziek werd. Maar ook over haar ziekte en waarom ze hier op de natuurbegraafplaats een plekje wil reserveren.

Uiteindelijk lopen we gezamenlijk naar de plek die ze op het oog hebben. Het is een prachtige plek met de warmte van het bos en de openheid van de heide. Deze plek weerspiegelt precies deze vrouw. We genieten even in stilte en nemen de plek in ons op. Niet veel later nemen we afscheid van elkaar met de belofte dat ik het allemaal voor ze in orde ga maken. Dit kan op afstand zodat we geen enkel risico hoeven te nemen.

Later op de dag keer ik terug naar deze plek om de plekken definitief vast te leggen en de coördinaten te bepalen. Ik denk nog even terug aan het gesprek van die ochtend en een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Dit is waar we het voor doen met elkaar. Ook in deze moeilijke tijden. De verbinding tussen mens en natuur blijft bijzonder.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.