Home / / Lampie: Jaar van de Rat

Lampie: Jaar van de Rat

Even het bouwpakket van Ikea in elkaar prutsen. Alle planken op de juiste wijze tegen elkaar schroeven en je hebt een klerenkast. Een goede voorbereiding is het halve werk. Boor, schroevendraaier en instructieboekje bij de hand. En o ja, de waterpas in de kraag grijpen. Mis! Hoe kan dat nou? Dom apparaat, waar hang je uit? In de schuur toch? Naast de diepvries. Zie ‘m zo liggen. Maar nee. En als ik ergens een hekel aan heb en bloedchagrijnig van kan worden dan is het wanneer ik misgrijp. Zoals nu. Schuur op de kop. Zoeken in alle gaten en hoeken. Voor alle zekerheid nog even op zolder loeren. Of ligt ie soms bij mijn dochter? “Nee pa, hier ligt niks.”

Grrr, de kop verkeerd. Ik capituleer. Op naar Karwei. Die heeft ze in alle soorten en maten en ik weet zeker dat ik er straks twee heb, want dat kreng duikt, zo durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel te stellen, op onverklaarbare wijze plots weer op. Zo gaan die zaken in het verre van strak georganiseerde huize Lampie. Overigens leverde mijn speurtocht wel iets op. Waar ik ook niet blij van werd. In het hoekje van de schuur lagen zwarte puntjes. Zandkorrels was mijn eerste gedachte, of euh…, nee hè…, geen rattenkeutels toch? Of wel!? Getver! Smerige beesten. Dat tuig knabbelt aan bedrading, knaagt aan hout en plundert met alle liefde de voorraadkast leeg. Of nou ja, dat laatste is wat overdreven. Alles wordt stuk gebeten en aangevreten. En waar ze met hun gore tanden aan hebben gezeten hebben kun je wegkieperen. Kakkerlakken, slangen en ratten, ik moet er niets van hebben.

Kom op, niet overdrijven Lampie. Ach ja, erfelijk belast vermoed ik. Ooit zag ik een oorlogsfilm, waar ratten nog voor de kruitdampen waren opgetrokken, zaten te knabbelen aan de ingewanden van kapotgeschoten soldaten. Dat helpt niet voor de beeldvorming. Ratten zijn verspreiders van de Ziekte van Weil. In open water poedelen? Pas op. Straks raak je besmet en lijd je aan een levensbedreigende ziekte. Voorkom te allen tijde, zelfs in het Jaar van de Rat, dat zo’n stuk ongedierte je bijt. Voor je het weet zit je in een rolstoel te murmelen en te zeveren en heb je geen flauw benul waar je uithangt en of je al dan niet getrouwd bent.

Overdreven? Misschien. Maar denk es aan onze lokale rondvaarttrots, The Queen of the Vechtvalley. Reder Peters wil ook niet horen, “schipper, ratten aan boord!” En dan bedoel ik geen fans van Feyenoord. Nou ja, niet iedereen zal het met me eens zijn. Er zijn mensen die ratten houden als huisdier. Die vertedert raken van hun piepkleine klauwtjes, intelligente kraaloogjes en snoezige snuitjes. Dat geteisem mag in broekspijpen en mouwgaten naar vitale lichaamsdelen kruipen, maar niet bij mij. Is het toeval dat uitgerekend in 2020, voor chinezen het Jaar van de Rat, alles misgaat. Geen festivals, geen voetbalwedstrijden, alleen paniekvoetbal vanachter het bondsbureau, en geen vakantiebestemming dit jaar, uitgezonderd de Filistijnen…

Lees ook

Geen trainerswissel heren 1 en 2 bij ASC’62

DALFSEN – Het contract met Piet de Jong (37) lag al vast tot en met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.