Home / / Column: Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

Column: Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

In de week vóór de sluiting van de horeca en de scholen rommelde het al in Nederland. Ook de nieuwkomers merkten dit in hun dagelijks leven. Zo kreeg een Eritrees gezin op de vrijdag, voorafgaand aan de plotselinge sluitingen op zondag 15 maart, een telefoontje van het ziekenhuis: de operatie van het jongste kind ging helaas niet door. Twee vrijwilligers die beiden wekelijks lezen met de kinderen of de ouders, hadden al aangegeven dat ze de eerste tijd niet meer op leesbezoek zouden komen. En een week later moest ik, als vrijwilliger van Vluchtelingenwerk, mijn huisbezoeken ook afzeggen om besmettingen te voorkomen.

Ik maakte me af en toe wat zorgen… hoe zou het met ze gaan, met zeven mensen in een klein huurhuis? Zoals bij bijna alles is de taalbarrière ook bij de coronacrisis een probleem. Maar gelukkig kwamen er al snel posters in hun eigen taal (Tigrinya) beschikbaar, over het aanhouden van 1,5 meter afstand, in de mouw kuchen en extra vaak handen wassen. De familie pakt dit prima op. Eritreeërs wassen hun handen sowieso al vaker dan wij Nederlanders.

De voetbaltrainingen van de jongste twee kinderen zijn stil gelegd en daarom gaat vader dagelijks met hen wandelen. Alle kinderen zijn serieus aan de gang met het huiswerk dat ze per mail en WhatsApp krijgen opgestuurd nu de scholen dicht zijn. Helaas is het persoonlijke onderwijs voor de ouders echt beter dan het digitale onderwijs. Vervelend omdat zij maximaal drie jaar de tijd hebben om in te burgeren. En het inburgeringsexamen is al extra lastig voor Eritreeërs! Alle inburgeraars krijgen al wel twee maanden extra tijd om in te burgeren in verband met de coronacrisis.

Mijn laatste zorgen werden weggenomen tijdens een WhatsApp videogesprek met de oudste dochter. Ze was bezig met haar huiswerk toen ik belde en ze leidde me rond door het huis en de tuin. Trots toonde ze me de nieuwe parketvloer, aangeschaft van het spaargeld en door de oudste zoon en vader zelf gelegd. Ook zij hebben in coronatijden hun heil gezocht in het klussen …. ’t zijn net Nederlanders.

Een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk

Lees ook

Marijn de Vries nieuwe toezichthouder bij RTV Oost

REGIO – De Raad van Toezicht van RTV Oost heeft Marijn de Vries (42j) per …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.