Home / / Historische zichtas landgoed Eerde weer compleet

Historische zichtas landgoed Eerde weer compleet

OMMEN – Vanaf Kasteel Eerde is het sinds kort weer mogelijk helemaal in de verte naar de huidige boswachterij Ommen te kijken. De historische zichtas is weer compleet. Dit heugelijke feit is voor Natuurmonumenten een belangrijke mijlpaal in het programma Eerde 2020: het laatste puzzelstukje van de symmetrische laanstructuur op Landgoed Eerde is gelegd.

Foto: Natuurmonumenten/Ruben Vermeer

Deze winter heeft Natuurmonumenten samen met nutsbedrijven en aannemers hard gewerkt om de ontbrekende schakel in de zichtas te herstellen. Helaas kon vanwege het coronavirus de feestelijke opening niet doorgaan. Boswachter Olga de Lange: “Heel jammer, maar begrijpelijk. Ik had me erg op dit feestje verheugd. De wethouder en ook studenten van de internationale school Eerde hadden een belangrijke rol in het programma. We hopen dat we in een later stadium nog iets kunnen organiseren voor alle betrokkenen.”

Strakke 18e eeuwse symmetrie

Natuurmonumenten is naast natuurbeheerder ook beheerder van cultureel erfgoed. Tuinbaas Maarten Vos: ”Wij kiezen op Landgoed Eerde heel bewust voor herstel van de oorspronkelijke 18e-eeuwse aanleg, de strakke symmetrische vakken met daarin de lange zichtassen. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat het uniek is voor Nederland en dat er nog zoveel van het oorspronkelijke ontwerp aanwezig is.”

Kilometers lange zichtlijn

De lange zichtlijn loopt na het herstelde deel nog een stuk door in de boswachterij Ommen via het Grand Canal met aan weerzijde een dubbele dennenlaan. Op de historische kaart uit 1783 kun je nog zien hoe de laan doorliep tot op de ‘woeste gronden’. De vroegere baron kon zo vanaf het kasteel helemaal tot het eind van zijn landgoed kijken.

Kunstwerk van oude boom

Voor het herstel van de zichtas moesten een aantal oude bomen wijken. Het is ook voor boswachters best een lastig keuze om gezonde bomen te moeten kappen. Natuurmonumenten heeft geen doelstelling voor houtoogst. Het hout dat vrijkomt bij dit soort projecten wordt zoveel mogelijk gebruikt voor verwerking in de bouw of meubels en dergelijke. Daarom hebben twee grote eiken een bijzondere bestemming gekregen: één eik staat nu als klimboom in de speelnatuur op Texel. Van de andere eik is door houtkunstenaar Maurice de Meijer uit Dalfsen een mooi kunstwerk gemaakt voor bij de parkeerplaats bij het kasteel.

Samen behouden voor de toekomst

Boswachter Olga de Lange: “Wij zijn trots dat de zichtas weer compleet is. Natuurlijk, het is nu nog een beetje kaal. De 128 jonge eiken moeten nog verder uitlopen en het gras moet nog gaan groeien. Maar dat ziet er binnenkort al veel groener uit. Ik ben blij dat we op landgoed Eerde samen met de gemeente Ommen en de Nationale Postcode Loterij zoveel kunnen doen om de oude grandeur van het landgoed te herstellen. Zo kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van het unieke landgoed en kasteel Eerde.”

Eerde 2020

De belangrijkste grote klussen van het herstelplan Eerde2020, zoals de restauratie van het kasteel, herstel van het Quinconcevak, fietspaden en zandwegen en de zichtas, zijn nu klaar. Maar er starten dit jaar nog een aantal deelprojecten die deels ook de komende jaren nog zullen doorlopen. Natuurmonumenten gaat nog een mooie maquette laten maken waarop van bovenaf de symmetrische laanstructuren te zien zijn. Voor het laanherstel op Landgoed Eerde hanteert Natuurmonumenten sowieso een 75-jarenplan dat in fasen uitgevoerd wordt. Met andere woorden het beheer van een landgoed is – net als een eigen huis en tuin – veel werk. Je bent eigenlijk nooit klaar.

 

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.