Home / / Erfgoed Sterren: de drie genomineerde plannen

Erfgoed Sterren: de drie genomineerde plannen

REGIO – De afgelopen maanden kon iedereen met een plan voor Overijssel in de categorie ‘Anders Boeren’ meedoen met Erfgoed Sterren. Erfgoed Sterren is dé wedstrijd die mensen met plannen waarin erfgoed fungeert als motor voor actuele opgaven de kans geeft om 10.000 euro te winnen. De eerste categorie ‘Anders Boeren’ ging in januari 2020 van start.

Maar liefst acht plannen die erfgoed inzetten als motor voor de voedselketens van de toekomst werden ingediend. Van Olst tot Kampen, van Rossum tot Ommerschans. Drie van de acht zijn genomineerd en maken kans op de titel Erfgoed Ster 2020. Het publiek koos eerder één van de genomineerden, namelijk het plan Aanstreeklijk Palthehuis. De afgelopen weken heeft de jury alle andere plannen beoordeeld en heeft besloten de volgende plannen ook te nomineren: ‘Op je akkertje’ (Salland) en Ouderwets wordt nieuwerwets (Ommerschans). In juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

De genomineerden

1. Aanstreekelijk: eten met de kennis uit de 17e en 18e eeuw. Indiener: Stichting Oldenzaalse Musea.

Mensen leefden en aten vroeger naar het seizoen en je had op ieder moment van het jaar de daarbij passende gerechten. De kennis vanuit de 17e en 18e eeuw hierover is in Oldenzaal bewaard in de vele kookschriften uit die periode die onderdeel zijn van de collectie van het Palthehuis. In dit plan worden deze lokale geschiedenis en de tradities rondom voedsel  op een duurzame manier verbonden aan de bewoners van nu. Door hen kennis te laten maken met de lokale producten en hen vanuit de historie mee te nemen in gerechten en smaken. Door open proefavonden, workshops, het aanbieden van maaltijdboxen en een online platform. Maar ook met laagdrempelige events waarbij het netwerk vanuit zowel erfgoed als bewuste consument wordt aangesproken om kennis en kunde uit te wisselen. De basis voor het project zijn de historische locaties van het Palthehuis en Aanstreekelijk in Oldenzaal en Delden.

“Een veelzijdige insteek van cultureel erfgoed beleving met smaak, cultuur, vergeten ambachten en activiteiten, met een commerciële inslag. Helder en uitvoerbaar.”- Jury

2. ‘Op je akkertje’ – Sallandse akkerrandthee. Indiener: Sylvia en Erwin Hartong.

Op Groei- en Zorgboerderij De Stamhoeve willen deze enthousiaste plannenmakers de oude, kleurrijke akkerflora weer op de kaart zetten. Op de drankenkaart om precies te zijn. Ze gaan thee maken van kruiden en bloemen die ingezaaid worden langs akkers en weilanden. Daarbij werken ze aan de oude verbindingen tussen boeren en burgers, helpen ze de oude schoonheid van het landschap terug te brengen en versterken ze de bedreigde biodiversiteit. Dit doen ze door op eigentijdse wijze people, planet en profit optimaal te combineren. Door het inzaaien van akkerranden boeren, oogsten en verwerken met mensen met een zorgvraag te doen en zo de natuur op een economisch rendabele manier te ondersteunen.

“Origineel in de verbinding van boeren, burger en mensen met een zorgvraag door middel van het produceren van thee en kruidenrijke akkerranden. Leuk plan dat een inspiratie voor anderen kan zijn.” - Jury

3. Ouderwets wordt Nieuwerwets in Ommerschans. Indiener: Pieter Koonstra.

Dit plan voor een boerenbedrijf past de kennis van vroeger in het heden toe zodat het de maatschappelijke uitdagingen aan kan en de historie levendig houdt. Het bedrijf is gevestigd in een gebied met een rijke cultuurhistorie genaamd de Ommerschans. De grond waarop geboerd wordt is met veel bloed, zweet en tranen door paupers in cultuur gebracht in de periode van 1818 tot 1890. Na een leven van hard werken eindigden veel van deze bedelaars anoniem op het kerkhof in de Ommerschans. Om de inzet van deze mensen niet in de vergetelheid te laten geraken houdt dit  boerenbedrijf graag de historie van het gebied levendig. Het idee is om de zichtbaarheid van dit bijzondere erfgoed in het landschap te benadrukken.

“Leuke vondst om de Ommerschans en het ontstaan, ook de sociale aspecten, te verbinden aan een moderne vorm van landbouw, met oog voor de kwaliteit van het omringende landschap. Kleinschalig, en relatief makkelijk te realiseren zonder al te veel afhankelijkheden.” - Jury

Ouderwets wordt Nieuwerwets in Ommerschans

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.