CDA Dalfsen dient vragen in omtrent versoepeling (corona)regels

DALFSEN – Het coronavirus heeft ons dagelijks leven stevig in de greep. Het wordt steeds moeilijker voor inwoners om zich aan de beperkende maatregelen van het kabinet te houden. Toch zijn deze maatregelen nodig om het virus onder controle te krijgen en te houden.

Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert, heeft vijf voorwaarden gesteld aan het versoepelen van de regels. Eén van de voorwaarden is het hebben van voldoende testcapaciteit, een tweede de beschikbaarheid van capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau.

Geen risico’s

“Als CDA willen we geen onverantwoorde risico’s nemen en de advisering van het OMT respecteren”, zegt Betsy Ramerman, fractievoorzitter van het CDA in Dalfsen. “Als GGD regio IJsselland hebben we dit voor een deel zelf in de hand. Daarom vragen we het college van B&W naar de stand van zaken en om met betrekking tot het werven van capaciteit ook te denken aan inwoners die in de haarvaten van de samenleving, bij sportclubs, buurthuizen en scholen en in allochtone gemeenschappen wonen. Zij kunnen bij een besmetting laagdrempelig en effectief contactonderzoek doen.” Het CDA Dalfsen heeft net als diverse andere CDA afdelingen in IJsselland een aantal vragen ingediend.

Maximale capaciteit

Zo wil de partij graag weten wat de maximale testcapaciteit in onze GGD regio op dit moment én op 11 mei aanstaande is. Bovendien vraagt het CDA of dit voldoende is om grootschalig te testen als zich in de stad, in een wijk of rond een school of een fabriek zich een uitbraak voordoet? Voorts zou het CDA graag antwoord wensen op de vraag of de GGD mensen geworven en opgeleid heeft voor grootschalig bron-en contactonderzoek en om hoeveel personen dit gaat. Is er daarnaast op 11 mei voldoende capaciteit om elk verdacht coronageval te testen en bij elke besmetting een effectief en uitbreid contactonderzoek te doen? En tot slot: heeft de GGD voldoende capaciteit en financiële middelen om dit te doen?

Gezien de urgentie vraagt het CDA het college van B&W om deze vragen binnen een week te beantwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.