Home / / CDA: ‘Alles om te komen tot een duurzaam Dalfsen’

CDA: ‘Alles om te komen tot een duurzaam Dalfsen’

DALFSEN – Tijdens de raadsvergadering van maandag 25 mei zijn er vele vragen gesteld en zijn er belangrijke besluiten genomen. Het CDA en de ChristenUnie stelden vragen over het niet doorgaan van zwemlessen in de buitenzwembaden. Beide partijen zouden graag zien dat de zwemlessen wel doorgang kunnen vinden voor de gevorderden A- en B-diploma.

Voorts zijn vragen gesteld over mogelijkheden voor verruiming van de openingstijden van de zwembaden in de avond en op zondag. Ook kwam het gebruik van gemeentelijke gronden voor uitbreiding van de terrassen, aan bod. Duidelijk hieromtrent is dat ondernemers hun wensen voor verruiming kunnen indienen bij de gemeente. De verzoeken worden behandeld en de ondernemers krijgen zo spoedig mogelijk een reactie.

Noodfonds

De CDA-fractie heeft ingestemd met het instellen van het noodfonds coronamaatregelen. Door de gevolgen van COVID-19 heeft het college extra middelen nodig om waar nodig, snel te kunnen handelen. Betsy Ramerman fractievoorzitter van het CDA zegt: “We hebben het college het vertrouwen gegeven, met de opdracht kritisch te zijn en heel goed – met een brede blik – af te wegen waar deze middelen voor worden ingezet. Deze mogen niet strijdig zijn met eerder genomen besluiten. Daarnaast is dit noodfonds met name bedoeld voor het in stand houden van de vitale voorzieningen binnen onze kernen, om alles en iedereen zo goed mogelijk door deze crisis te helpen.”

Off the grid recreatiehuisje

Landschap Overijssel heeft een plan ingediend om een ‘off the grid recreatiehuisje’ te mogen plaatsen op een locatie aan de Zuidelijke Vechtdijk. “Wij vinden het een sympathiek plan, maar hebben bezwaren tegen deze locatie vanwege de gevolgen voor verkeer, natuur, verrommeling en belevingswaarde,” zegt Betsy Ramerman. “Een andere locatie biedt wellicht uitkomst, evenals de mogelijkheden om deze plannen mee te nemen in het in de toekomst, aan te passen recreatiebeleid: omdat wij de gedachte van recreatie in rust en ruimte zeker vinden passen in de gemeente Dalfsen.”

Klimaatdoelstellingen

Dalfsen moet, net als de andere tien gemeenten in West-Overijssel, aangeven hoeveel duurzame energie zij willen opwekken om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Dit wordt het ‘concept bod Regionale Energie Strategie (RES) West-Overijssel’ genoemd. In eerste instantie gaat het om wind -en zonne-energie. Voor het CDA is het van belang dat de inwoners kunnen meedenken en meeprofiteren. De partij heeft hierom de motie ‘Communicatie en participatie’ ingediend. De motie werd door de voltallige gemeenteraad gesteund. Er zijn ook moties aangenomen over zon op dak, energieopslag en het streven om in te zetten op 100% lokale eigendom (met een minimum van 50%). Dit alles om te komen tot een duurzaam Dalfsen.

Voorplein gemeentehuis

Het CDA vindt de bouw van het voorplein een forse investering en erg snel na opening van het gemeentehuis. “Er zijn mede op ons verzoek verschillende opties onderzocht, omdat het voorstel van het college in onze ogen niet duidelijk was. Na dit onderzoek was de conclusie dat het huidige voorstel de beste optie is. Het verschil in investering was te weinig om andere keuzes te maken. En niets doen is geen optie. Wij staan voor een inclusieve samenleving, iedereen doet mee”, aldus het CDA.

Kleinere windmolens

Fractievoorzitter Ramerman: “Begin dit jaar is ons amendement aangenomen om het plaatsen van kleine windmolens met een hogere ashoogte mogelijk te maken. In de raadsvergadering hebben we nogmaals gevraagd naar de uitwerking. Wij willen dat dit zo snel mogelijk geregeld is, zodat een aantal bedrijven hiermee snel aan de slag kan gaan.”

Lees ook

Juwelier Zandbergen in Ommen stopt na 21 jaar

(Advertorial) OMMEN – In juni 2000 is juwelier Zandbergen begonnen met een goudsmidsatelier/juwelierszaak aan het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.