Home / / Canon van de Ommer: Martend Makkinga (1)

Canon van de Ommer: Martend Makkinga (1)

OMMEN – De stichting OudOmmen.nl start een nieuwe reeks waarin Ommer en Ommenaren centraal komen te staan. De titel van de rubriek is ‘Canon van de Ommer’. Het gaat om een korte biografie in combinatie met een stamboomwaaier van personen die op een of andere manier veel hebben betekend voor de gemeente Ommen, van invloed waren op het reilen en zeilen in Ommen of bijvoorbeeld ‘steunpilaren’ waren voor de Ommer samenleving. De afleveringen van deze rubriek verschijnen maandelijks op de website (Online Archief Platform) OudOmmen.nl en worden via het Ommer Nieuws aangekondigd.

De reeks ‘Canon van de Ommer’ start met Martend Makkinga (1912-1986), een bekend persoon in de Ommer gemeenschap. Zijn grootste hobby was de historie van Ommen. Hij was medeoprichter van de ‘Gemienschop van Oll Ommer’, waarvan hij tien jaar voorzitter is geweest, en het historisch tijdschrift ‘De Darde Klokke’. Als historicus heeft Makkinga veel betekend voor de geschiedenis van Ommen. Hij wist er alles over te vertellen. Zijn motivatie inspireerde anderen ook om zich voor de plaatselijke historie te interesseren. Praten met Makkinga was praten over Ommen en zijn historie. Twee zaken die hem als rechtgeaarde, geboren en getogen Ommer na aan het hart lagen.

Meer over Martend Makkinga, bijvoorbeeld dat hij ook bekend stond als ‘MM’ en ook wel gekscherend ‘Roomse Martend’ werd genoemd, is te lezen in de eerste aflevering van de ‘Canon van de Ommer’ op de website OudOmmen.nl.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.