Home / tweetpost / Boek van de Week: ‘Grondvuur’ van Mirjam Gielen

Boek van de Week: ‘Grondvuur’ van Mirjam Gielen

Deze week nogmaals een e-book van de Thuisbieb.nl. Een oorlogsboek met als thema WOII en in het bijzonder het vergissingsbombardement door de geallieerden op Nijmegen in februari 1944 waarbij 800 mensen omkwamen.

Puin
Ans is veertien jaar als ze kort na het middageten haar zus Corrie achterna gestuurd wordt. Het is februari 1944 en Corrie is naar haar werk gegaan maar heeft haar tas vergeten. Onderweg wordt Ans overvallen door het bombardement en ziet hoe honderden bommen als een zilveren regen op de stad vallen. Er is vuur, er is stank, er is geschreeuw, er is gerommel van instortende huizen. Maar Ans blijft doorlopen, ze moet en zal naar Corrie. Bij de winkel aangekomen waar Corrie werkt is er niets anders dan puin. Corrie is er niet, Corrie zal er nooit meer zijn.

Wielrennen
Julia is zeventien en Ans’ kleindochter. Naast school is ze een verwoed wielrenster. Een echte uitblinker in haar leeftijdscategorie.  Maar thuis vindt ze niet veel support. Haar moeder Eva is faliekant tegen sporten, haar vader laat het wat onverschillig. Julia moet zichzelf maar redden, en dat doet ze ook prima. Het steekt alleen dat haar moeder altijd veel meer belangstelling heeft voor haar oudere zus.  Als  Julia op een dag een wedstrijd heeft in Malden gaat haar vader zowaar mee. Maar hij heeft een andere missie, oma Ans moet naar een verpleeghuis en hij helpt mee het huis van oma uit te ruimen. Dat moet stiekem, want Eva zijn vrouw, Julia’s moeder is al jaren gebrouilleerd met haar moeder.

Brieven
Bij het uitruimen vindt Julia een aantal persoonlijke zaken van oma Ans. Die neemt ze mee naar huis en ze begint de brieven die oma Ans aan haar overleden zus Corrie schreef te lezen. Langzaam maar zeker komt Julia achter de werkelijke geschiedenis van oma Ans. Een geschiedenis zo schokkend dat ze het nauwelijks kan bevatten.

Onthutsend
Het verhaal wordt door de ogen van drie generaties verteld. Oma Ans, moeder Eva en (klein-) dochter Julia. Daar bij komen de verschillende karakters goed uit de verf en ook het tijdsgewricht van de generaties wordt prachtig beschreven. Met deze drie invalshoeken neemt de auteur je mee naar het onthutsende einde van de roman.

Het boek ‘Grondvuur’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen.  Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of  ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of  https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Rosengaerde en Saam Welzijn bundelen hun krachten

DALFSEN – Woonzorgcentrum Rosengaerde en Saam Welzijn slaan figuurlijk de handen ineen. De twee Dalfser …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.