Home / / Bij de Voedselbank geen gebrek
.

Bij de Voedselbank geen gebrek

HARDENBERG/OMMEN – Wat in andere delen van het land al eerder aan de hand was, gebeurt nu langzaamaan ook in Hardenberg en Ommen: een toename van het aantal gebruikers van de voedselbanken. Het bestuur van de Voedselbank in deze gemeentes geeft aan dat deze toename voor hen geen enkel probleem vormt, want er zijn voldoende vrijwilligers en er is genoeg voedsel te verdelen. Nieuwe aanmeldingen kunnen er altijd nog bij.

Bestuurslid van de Voedselbank Hardenberg-Ommen, Roos ter Beek: “We horen dat het voor steeds meer mensen financieel nijpend begint te worden, omdat ze getroffen worden door de coronacrisis. Zo wordt het bijvoorbeeld voor zzp’ers in bepaalde sectoren lastig om nog rond te komen en mensen met nul-urencontracten in bijvoorbeeld de horeca hebben het ook moeilijk.”

“We zien deze laatste maand al een toename van ongeveer 25 uit te geven kratten. Zo komen we op totaal 285 gezinnen per week in Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen, wat gelijk staat aan meer dan 700 mensen die we daarmee helpen. Dat er de komende periode meer nieuwe mensen aanvragen bij ons gaan doen is gelukkig geen probleem. We kunnen het aan en kunnen echt aan voldoende voedsel komen om iedereen te helpen.”

Hulp vragen

Ook vice-voorzitter Bert Huisman weet dat de drempel om hulp aan te vragen voor sommige mensen best hoog is: “Terwijl dat helemaal niet nodig is. We willen aangeven dat wij er zijn voor iedereen die ons nodig heeft en dat we echt genoeg hebben, als het zelf even niet meer lukt. We zijn er voor iedereen die (tijdelijk) met te weinig weekgeld moet rondkomen. De zorg om die wekelijkse grote boodschappen, kan daarmee uit de hoofden.”

Voedselbanken rekenen met de landelijk vastgestelde weeknormen: wat heeft iemand per week te besteden aan eten, nadat alle vaste kosten van het inkomen af zijn. Huisman legt uit: “Daarbij wordt rekening gehouden met alle vaste kosten die betaald moeten worden, zoals bijvoorbeeld ook je telefoonabonnement, kosten voor woon-werkverkeer, kleding en schoolgeld. Wie na aftrek van deze lasten voor boodschappen onder de weeknorm uitkomt, kan zich aanmelden bij de Voedselbank.”

Ter Beek vult aan: “Dat betekent dat ook iemand met een eigen huis of een eigen zaak, die een aantal weken geen inkomen heeft (tijdelijk) naar een voedselbank kan. De exacte normen staan op de sites van de voedselbanken, je kunt zelf uitrekenen of je in aanmerking komt voor hulp.”

Op de www.voedselbank-hardenberg.nl is alle informatie te vinden over wanneer men in aanmerking komt voor hulp. Een screener die hier speciaal voor is opgeleid en absoluut de privacy bewaakt zal dan een check doen middels een gesprek, zodat men snel terecht kan voor een wekelijks pakket.

 

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.