Ingezonden: Een bijzondere dag op natuurbegraafplaats Hoogengraven

Het voelt raar als je niet even fysiek contact kunt maken om je medeleven te tonen… Het is een zonnige dag. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en gebruikt haar kracht om te laten zien dat de lente is aangebroken. Ik rijd naar mijn werk en hoor op de radio het ene na het andere scenario met betrekking tot corona. De cijfers vliegen me om de oren, maar toch krijg ik daar niet helemaal een gevoel bij. Het is soms moeilijk voor te stellen wat er allemaal om ons heen gebeurt en wat mensen daadwerkelijk meemaken in deze tijd.

Ik parkeer mijn auto bij mijn werk, Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Midden in het bos word ik overvallen door de stilte. Vanuit huis waar mijn kinderen thuis onderwijs volgen en de hectiek van de dag, word ik elke keer weer getroffen door de rust die deze plek mij geeft wanneer ik hier aankom.

We werken in deze periode met een minimale bezetting op kantoor en houden afstand. Ook wij willen de risico’s zoveel mogelijk beperken. Toch gaat ons werk gewoon door of we het nu willen of niet. Vandaag wordt een bijzondere dag. We hebben een begrafenis en dat vergt in deze tijd een intensieve voorbereiding. De BGNU (Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen) schrijft ons voor dat wij de 1,5 meter afstand moeten aanhouden. Dit betekent dus voor ons dat we de nabestaanden op afstand moeten condoleren en begeleiden. Het voelt raar als je niet even fysiek contact kunt maken, om je medeleven te tonen. Ik blijf dit een naar moment vinden, ondanks dat ik weet dat er begrip is en dat niemand hier iets aan kan doen.

Het contact met de uitvaartleider is intensief geweest in de aanloop naar de begraving. Er moet toch meer geregeld worden dan anders. De plechtigheid vindt buiten plaats en de muziek wordt bij het graf afgespeeld. Rondom het graf mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn en dit betekent dat helaas niet iedereen afscheid mag nemen.

Er is een fotograaf aanwezig die een fotoboek van de uitvaart maakt en ook wordt er een video gemaakt, zodat mensen via een livestream kunnen meekijken met deze begraving. Ik loop naar het graf om te kijken of alles er netjes bij ligt. Het is een korte wandeling, maar de natuur en de rust maken indruk. De krent staat in bloei en de vogels zijn druk doende met het maken van een nest. Nieuw leven ontstaat waar we vanmiddag afscheid nemen van een ander leven. De verbinding tussen mens en natuur blijft bijzonder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.