Home / / Warm zwembadwater door de zon

Warm zwembadwater door de zon

300 zonnecollectoren bij zwembad de Carrousel in gebruik genomen

OMMEN – Deze maand zijn 300 zonnecollectoren bij zwembad de Carrousel in gebruik genomen. De zonnecollectoren moeten zorgdragen dat het energieverbruik van het zwembad, om warmte op te wekken, met minimaal 30% daalt. De zonnecollectoren, die zijn geplaatst op de belt achter zwembad de Carrousel, moeten in totaal circa 300.000 kWh aan warmte opleveren. De warmte wordt ingezet voor het verwarmen van het zwembad- en leidingwater in de Carrousel.

Zonthermie

Zonnecollectoren worden vaak ingezet om energie op te wekken voor stroom. In dit geval wordt de zon gebruikt om water op te warmen. Dit proces wordt zonthermie genoemd. Zonthermie houdt het opwarmen in van kraanwater of een ruimte met behulp van zonlicht. Dit gebeurt door middel van zonnecollectoren en een zonneboiler.

Een bijzonder project

Wethouder Leo Bongers: “Het plaatsen van 300 zonnecollectoren om warmte op te wekken voor het zwembad is bijzonder. Niet alleen voor de gemeente Ommen. In Nederland zijn slechts drie, door SDE+ gesubsidieerde, projecten bekend, waar warmteopwekking door de zon is toegepast.” Een SDE+ subsidie is een landelijke stimuleringsregeling om de productie van schone en duurzame energie te stimuleren. “Ik ben er trots op dat een onderzoek van Windesheimstudenten heeft geleid tot een mooie stap in de verduurzaming van het zwembad.”

De volgende stap

Het opwekken van warmte door middel van zonnecollectoren is niet de laatste stap in de verduurzaming van de Carrousel. De volgende stap die genomen wordt is het verduurzamen van de verwarming en de luchtbehandeling van het gebouw. De verschillende mogelijkheden hiervoor worden inmiddels onderzocht.

Lees ook

Ommen int geen marktgelden en precariorechten over 2021

OMMEN – De gemeente Ommen heeft besloten de marktgelden en precariorechten over het gehele jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.