VOV Ommen: ‘Gemeenteraad wordt buitenspel gezet’

OMMEN – Gerrit de Jonge, fractievoorzitter van de lokale partij VOV heeft de laatste weken regelmatig contact over de positie van de gemeenteraad met Fons Zinken, voorzitter van de onafhankelijke beroepsvereniging voor raadsleden VPPG. Volgens Fons Zinken zijn de klachten over het functioneren van de lokale democratie, die vanaf de coronacrisis bij de beroepsvereniging binnenkomen, verveelvoudigd.

Het advies dat Zinken de raadsleden meegeeft, strandt in veel gemeenten. Vaak zeer begrijpelijk omdat zeer veel raadsleden zich niet gesterkt voelen door voldoende kennis van onze democratische rechtstaat. “Een discussie strandt dan snel bij de macht van de burgemeester of de coalitie.”Ook in Ommen ziet fractievoorzitter van de lokale partij VOV, Gerrit de Jonge, dat de gemeenteraad buitenspel komt te staan. Voor de Jonge is het belangrijk dat in deze zware tijden, de gemeenteraad zijn positie behoudt.

De coronacrisis maakt de zwakte van de lokale democratie nog duidelijker. Bij de uitvoering van de kabinetsmaatregelen wordt aan de inschakeling van de lokale volksvertegenwoordigers voorbij gegaan. Raadsleden hebben, zeker in crisistijden, de taak om in vergaderingen de maatregelen te bespreken om deze snel te vertalen naar de inwoners. Daarbij mogen best verschillen zijn in aanpak tussen steden en dorpen. Voor Zinken en de Jonge is het van belang dat direct stevig wordt ingezet in de communicatie met de inwoners om de effectiviteit van de maatregelen te vergroten. Dat is de taak van de raadsleden. Zij zijn immers aanspreekpunt als inwoners vastlopen of niet weten wat van hen verlangd wordt. “Volksvertegenwoordigers horen altijd tot de vitale beroepen in een democratie”.

Sinds de coronacrisis wordt er net als in veel gemeenten digitaal door de gemeenteraad vergaderd. Volgens Gerrit de Jonge is de afgelopen tijd gebleken dat met 17 raadsleden digitaal vergaderen niet werkt. Slechte beeldverbindingen en het feit dat burgers niet kunnen inspreken, is volgens de fractievoorzitter van de VOV het grootste probleem. De mogelijkheden om in te spreken is volgens de Jonge voor de inwoners een belangrijk democratisch recht. “De politiek start bij de burgers” aldus Zinken en de Jonge.

De vraag is of een plotselinge overgang naar digitaal vergaderen niet averechts werkt. Nog voordat de raadsleden daarin goed geschoold zijn, zegt Zinken, is de crisis al diep. Ieder raadslid moet immers zijn functie als volksvertegenwoordiger optimaal kunnen invullen. Zoals mensen in de gezondheidszorg fysiek naast hun patiënten staan, dient het raadslid naast hun inwoners te staan met inachtneming van 1.50 meter.

Leraren waren creatief genoeg om een schoolexamen te organiseren met veel leerlingen. Raadsleden hebben, als vertegenwoordigers van alle inwoners, de kans tot nu gemist om de lokale democratie een echt democratisch gezicht te geven via extra fysieke vergaderingen in bijvoorbeeld grote zalen die dan via streaming thuis gevolgd kunnen worden door de inwoners. Prof. Douwe Jan Elzinga heeft ook duidelijk gemaakt dat digitaal vergaderen in de politiek in strijd is met onze Grondwet. Daarbij verwijst hij onder andere naar het in de Grondwet opgenomen vrije mandaat. Dat mandaat brengt met zich mee, aldus de professor, dat onder alle omstandigheden er een gelijke mogelijkheid moet zijn om een eigen oordeel in te brengen, zowel bij de beraadslagingen als bij de stemming.

Een voorwaarde voor weer vergaderen in het gemeentehuis zou daarbij kunnen zijn,  om ruim 1 ½ meter afstand te garanderen:  vergaderen in grote zaal waarbij sprekers/portefeuillehouders en college aanwezig zijn, overige raadsleden zitten met in aparte zaal met goede beeld- verbinding. Daarnaast moet er een goede internet beeldverbinding (Notubox) via het raadsinformatie systeem zijn, zodat belanghebbenden de vergaderingen goed kunnen volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.