Lampie: Anderhalve meter

Anderhalve meter. Veilige afstand. Deze duiding kreeg sinds de coronacrisis een megadiepe lading. Vraag het de buurman links en hij zegt: anderhalve meter. Vraag het de buurman rechts en je krijgt hetzelfde antwoord. Was me voor die hele corona-ellende gevraagd: ‘Lampie, wat is op veilige afstand’, dan had ik even moeten prakkezeren. Kin tussen duim en wijsvinger, beetje moeilijk kijken en al stamelend op zoek naar woorden en bedenktijd, ‘op veilige afstand zeg je…, ja nou…, dat is te zeggen…, dat je dus niets overkomt. Ja, ik heb ‘t. De twee seconderegel in het verkeer. Je mag niet bumperkleven. Je voorganger raast huize Surprise aan de Hessenweg voorbij zeg maar, dan tel je 1, 2 en dan ga jij voorbij. Dat is veilige afstand.

Nee, natuurlijk niet, dat hoeft niet perse huize Surprise te zijn. Is maar een voorbeeld. Je mag ook het viaduct bij Varsen nemen. Stoplicht voorbij, 1, 2 en als jij dan passeert, zit je op veilige afstand. Ja…, nee…, wel opletten of het licht op groen staat. Hè, hè logisch, niet zo bijdehand doen. Zit je binnen die twee seconden, dan ben je een bumperklever. Hoogst irritant en levensgevaarlijk. Je wilt niet dat er iemand achter je zit te drammen. Misschien helpt het als je een sticker op de achterruit plakt met ‘baby on board’.’ Nog meer veilige afstand Lampie? ‘Ja! Het barbecueseizoen breekt aan. Ik ben ongeduldig. Dan wil de boel niet in de fik. Of in de fik, gloeien. Die vervloekte houtskooltroep. Blazen. Wapperen. Man, zere kaken en een lamme arm. Wat een geknoei. Scheut spiritus er op en klaar. Maar niet voordat vrouw en kinderen op veilige afstand zijn gedirigeerd. Minstens drie meter.

Verder denk ik bij veilige afstand aan de lengte van een robuuste ketting. Vastgepind in de muur en op het eind aan de halsband van een valse waakhond. Als dat kreng dan op je afkomt kan hij niet verder dan de ketting reikt. Heeft dat dolle loeder dat niet in de gaten, dan slaat ie over de kop. Nee, inderdaad, niet goochem, maar ja, verwacht geen intelligentie bij een waakhond. Die hoeft ook niet perse slim te zijn. Alleen blaffen en bijten naar iedereen die niets op het erf te maken heeft. Zonder mededogen. Verwacht geen begrip. Waakhonden hebben nu eenmaal geen inlevingsvermogen.

En verder? Ja hallo…, pfff…, veilige afstand is een straat en twee grasperkjes breed. Dat reikt tussen de riante villa van burgemeester Hans Vroomen en het eenvoudige stulpje van Lampie. Verschil moet er zijn en is er ook. Maar goed, hij zit in de buurt en zo te zien is tuinieren niet zijn grootste deugd. Natuurlijk hou ik ‘m een beetje in de gaten. Onze eerste man hè! In de raadszaal moet Gerrit de Jonge de honneurs maar waarnemen. Ben niet van plan urenlang naar al dat geneuzel te luisteren. Hooguit als ik slaapproblemen krijg. Oké, genoeg geouwehoerd, het juiste antwoord op veilige afstand is en blijft coronaveilig verschil, anderhalve meter, meer mag, minder niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.