Informatiepanelen bij crashplaatsen uit WO ll

DALFSEN – Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er boven Oost-Nederland veel luchtgevechten plaats tussen vliegtuigen van de Royal Airforce en de US Army Air Force enerzijds en de Luftwaffe anderzijds. Zo ook boven de gemeente Dalfsen. Dat had tot gevolg dat er ongeveer twaalf vliegtuigen, vooral bommenwerpers en jagers van zowel geallieerde als van Duitse herkomst, zijn neergestort. Van de vliegtuigbemanning verloren velen het leven. Een bezoek aan de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen maakt duidelijk dat wat de geallieerde vliegeniers betreft, het vaak om zeer jonge mannen ging. Zij lieten het leven voor onze vrijheid.

De Historische Kring Dalfsen heeft het initiatief genomen om bij, op één na, alle crashplaatsen een paneel te plaatsen, voorzien van een informatiebord met daarop de gegevens over de bemanning en over het vliegtuig. In samenwerking met en financieel gesteund door de gemeente Dalfsen, is het gelukt om dit vóór de bevrijdingsdagen in de gemeente te realiseren. Het twaalfde paneel zal worden geplaatst als de Messerschmitt in Millingen bij Hoonhorst is geborgen. Aldaar is overigens op instigatie van de Historische Kring een aantal jaren geleden al een gedenkteken geplaatst.

Op de brochure die huis aan huis is verspreid in de gemeente Dalfsen staan de crashplaatsen op een kaart aangegeven, met een korte beschrijving van het gebeurde. Vanwege de coronamaatregelen heeft er geen officiële onthulling van de panelen plaatsgevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.