VIDEO | Het paasfeest en 75 jaar bevrijding

DALFSEN – “Het voelt leeg van binnen, niet zoals het hoort. Ik voel me niet vrij omdat ik niet naar school kan of opa en oma kan bezoeken. Pasen is dit jaar een minder groot feest dan normaa,l omdat ik niet met mijn familie op de camping ben. De leegheid raakt me”, is een reactie van een van onze dorpsgenoten op deze vraag. Een ander zegt: “Als 20-er kan ik mij nauwelijks voorstellen wat het niet-vrij-zijn echt inhoudt en dus ook niet wat vrijheid eigenlijk betekent. In mijn ruime huis met genoeg tuin voel ik me bijna niet opgesloten, dus ik durf die vergelijking niet aan…”

Zondag 12 april was het eerste paasdag. Maar ook één dag voordat het dorp Dalfsen 75 jaar geleden werd bevrijd, op 13 april 1945. Redenen genoeg voor een groot feest. Maar nu, in deze onzekere tijden, ging het allemaal even anders…

Vier-De-Dienst-Draait-Door

Toch wilde de organisatie van Vier-De-Dienst-Draait-Door, afgelopen zondag stilstaan bij eerste paasdag en de bevrijding van Dalfsen tijdens de kerkdienst van 19.00 uur. De VierDeDienst was te zien via het YouTube kanaal GKv NGK Dalfsen, vanuit Het Kruispunt aan de Brethouwerstraat. En daar wilden zij iedereen bij betrekken. Zo gaf de organisatie de mogelijkheid om een reactie te geven op de vraag: Hoe beLEEF jij nu het paasfeest en de bevrijding van Dalfsen?” Reageren kon anoniem via Mentimeter.

‘Vrij zijn’. Als je daarover nadenkt kan dat van alles zijn: vrijkomen uit de gevangenis, vakantie hebben, wat je wil zeggen of doen kan én mag gewoon. Maar wat als er nooit meer een morgen zou zijn…? Wat zegt vrijheid dan nog? En wat betekent eigenlijk vrijheid in de Bijbel? Als God ons vrijheid geeft, wat betekent dat dan?

Vrijheid

Veel vragen… Tijdens de dienst gaf ds. Gerard Nederveen uitleg en een overdenking over het onderwerp vrijheid aan de hand van Openbaring 1: 17b en 18. Een reactie via de Mentimeter zette alvast aan het denken: “Dat Jezus mijn hele weg al gelopen heeft, en dat ik daardoor weet dat ik voor altijd al ben bevrijd!” Verder kon een persoonlijke boodschap meegegeven worden. Dit kon door het opsturen van een boodschap, een selfie, een filmpje of een foto. Tijdens de dienst stond de tulp centraal. En daarom werd opgeroepen om iemand anders blij te maken met bloemen en dit via het kanaal te delen.

Deze bloemen konden ook een ‘dank je wel’ betekenen aan iemand die in de zorg, het ziekenhuis, in het onderwijs of bij de politie werkt en zich inzet voor anderen. Iemand die misschien zijn of haar eigen veiligheid in de waagschaal legt om die van een ander te waarborgen. De organisatie van Vier-De-Dienst-Draait-Door vroeg ook om een foto of filmpje van een held te maken. Iemand die in de spotlight moest staan. Tijdens de dienst deelden zij zelf een gesprek met veteraan Jan van der Vegte omdat het zo bijzonder is wat hij gedaan heeft en meegemaakt.

https://youtu.be/ILwtXhw48ug

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.