Het Boek van de Week

Ari Thór is bijna klaar met zijn politieopleiding als hij gevraagd wordt naar Siglufjörôur in het noorden van IJsland te komen. Hij kan daar in een afgelegen fjord als politieagent beginnen en van daaruit zijn examens doen. Bang als hij is geen baan te kunnen vinden in het door de bankencrisis getroffen Reykjavik vertrekt Ari eind november naar het donkere noorden, zijn vriendin in de hoofdstad achterlatend. De plaatselijke bevolking treedt hem stuurs en met achterdocht tegemoet. Bovendien gebeurt er weinig in het dorp, er is vooral duisternis, sneeuw en kou.

Ongeluk

Dat verandert als een landelijk bekende schrijver die al zijn leven lang in Siglufjörôur woont dood wordt aangetroffen. Ari ziet allerlei zaken die niet kloppen, zijn meerdere Tómas doet het af als een ongeluk. Hij wil geen gedoe in zijn dorp. Maar als later een zwaargewonde jonge vrouw gevonden wordt, valt niet meer te ontkennen dat er in het dorp vuile spelletjes worden gespeeld. De ogenschijnlijke rust en vaste gewoonten blijken een rookgordijn waarachter de dorpsgenoten zich graag verschuilen. Ari spoort zijn meerdere aan de dader(s) te vinden, het komt hem op een fikse reprimande en bijna schorsing te staan. Hoe kan hij de waarheid boven water krijgen? Wie is te vertrouwen?

Broeierig

Ari is een intelligente speurder die niet snel opgeeft. Emotioneel gezien staat hij echter niet zo sterk in zijn schoenen. Hij laat zich nogal snel van de wijs brengen, waardoor de uitkomst van deze klassieke whodunnit nogal op zich laat wachten. Dat doet echter niets af aan de spannende en broeierige sfeer in dit ijskoude fjordendorp.

Nordic Noir

Jónasson weet een beeld te schetsen van de koude en bittere IJslandse winter waarin de duisternis het grootste deel van de dag vult en er weinig lichtpuntjes te zien zijn. ‘Sneeuwblind’ past dan ook perfect in de reeks romans geschreven in geest van de Nordic Noir. Het is even wennen aan de IJslandse namen, maar al snel worden de karakters helder en weet je als lezer met wie je van doen hebt. Al met al is ‘Sneeuwblind’ een spannende thriller met veel couleur locale en zeker de moeite waard om te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.