Boek van de Week: ‘Uit elkaar’

‘Uit elkaar’ van Bette Westera en Sylvia Weve

Vorige week is de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt. “De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek”.

Twee huizen

‘Uit elkaar’ is één van de genomineerde boeken. Een dichtbundel van de gerenommeerde auteur Bette Westera. Het beschrijft de lastige zaken die kinderen van gescheiden ouders tegen komen. Vijf opa’s bijvoorbeeld, of vier oma’s, twee huizen, stiefvaders en (boze) stiefmoeders, familie aan alle kanten en over heel de wereld. Of dat je je vader ziet zoenen met de juf, en dat is niet je moeder. Maar ook andere gezichtspunten komen voorbij. De hond die nergens meer bij hoort, twee mannetjes pinguïns die samen een ei uitbroeden, twee zwanen die eeuwig bij elkaar blijven maar soms een oogje dicht knijpen.

Puntig

Humoristisch, vertederend, puntig, ontroerend, to he point. Dat zijn deze gedichten. De vormgeving en de illustraties van Sylvia Weve maken het boek helemaal bijzonder. Een boek om bij de hand te hebben als het ergens in een relatie fout gaat en de kinderen daar verdrietig en boos over zijn. Een boek dat in elke schoolbibliotheek thuis hoort. Want daar zijn de kinderen die het overkomt. Maar ook een boek voor opa’s en oma’s die kleinkinderen in zo’n situatie hebben. Over een paar weken is het Moederdag, dan is dit een schitterend cadeau om aan een grootmoeder te geven. Of een maand later aan een grootvader.

Lieverd
Als laatste één van de gedichten:
“Mijn vader is een lieverd,
mijn moeder is een schat,
maar dat mijn vader ooit iets
met mijn moeder heeft gehad,
dat kan ik niet begrijpen,
daar kan ik echt niet bij.
Ze hebben niets,
maar dan ook
NIETS GEMEEN behalve ……..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.