Gemeente Hardenberg start met evaluatie van AZC

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg gaat in de komende maanden met betrokkenen en omwonenden van het AZC Hardenberg in gesprek over hun ervaringen met het opvangen van asielzoekers in Hardenberg. De gesprekken zijn onderdeel van een evaluatie. De evaluatie is nodig zodat de gemeenteraad komend najaar een besluit kan nemen over het verlengen of beëindigen van de opvang van asielzoekers in het AZC Hardenberg.

Het asielzoekerscentrum in Hardenberg opende in oktober 2016 de deuren. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) kan er maximaal 700 asielzoekers opvangen. De afspraak tussen het COA en de gemeente Hardenberg is dat het AZC Hardenberg in eerste instantie vijf jaar in Hardenberg gevestigd blijft. De afspraken tussen het COA en de gemeente zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst. Deze overeenkomst eindigt in 2021. De afspraken uit de bestuursovereenkomst kunnen na een evaluatie en een besluit van de gemeenteraad eenmalig verlengd worden met een termijn van maximaal vijf jaar. Het verlengen van de bestuursovereenkomst betekent dat het COA nog een termijn asielzoekers kan opvangen in het AZC Hardenberg. Het beëindigen van de bestuursovereenkomst betekent dat het AZC Hardenberg na oktober 2021 uit Hardenberg verdwijnt.

Evaluatie
Bij zowel het verlengen als het beëindigen van de opvang van asielzoekers in Hardenberg is er veel voorbereidingstijd nodig. Als het asielzoekerscentrum in Hardenberg blijft, is bijvoorbeeld een nieuwe tijdelijke omgevingsvergunning nodig. Bij het beëindigen van de opvang van asielzoekers in het AZC Hardenberg moet het COA de nodige maatregelen nemen. Denk aan het regelen van opvang voor de mensen die nu in het AZC Hardenberg verblijven, het beëindigen van afspraken met bedrijven, vrijwilligersorganisaties en instellingen en het opleveren van het terrein. Daarom gaat de evaluatie deze maand al van start.

Gesprekken met betrokkenen
Tijdens de evaluatie gaat de gemeente Hardenberg met verschillende betrokkenen bij het AZC Hardenberg in gesprek. Vanwege de coronamaatregelen zijn bijeenkomsten nu niet mogelijk. Daarom worden de gesprekken zoveel mogelijk via videobellen gevoerd. Zo worden gesprekken gevoerd met direct omwonenden, onderwijsinstellingen en vrijwilligersorganisaties. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met plaatselijk belangen in de omgeving van het AZC en de politie. De gesprekken gaan over hun ervaringen met het AZC Hardenberg. Ook (horeca-)ondernemers worden naar hun ervaringen gevraagd.

Besluit
De evaluatie wordt nog voor de zomer afgerond. Op basis van de evaluatie komt het college van B&W met een voorstel aan de gemeenteraad over het verlengen of het beëindigen van de bestuursovereenkomst. Hierin geeft het college ook aan welke maatregelen nodig zijn voor het uitvoeren van het besluit. De gemeenteraad neemt dan in het najaar een besluit. De periode daarna kan gebruikt worden voor de uitvoering

De gemeente Hardenberg gaat in de komende maanden met betrokkenen en omwonenden van het AZC Hardenberg in gesprek over hun ervaringen met het opvangen van asielzoekers in Hardenberg. De gesprekken zijn onderdeel van een evaluatie. De evaluatie is nodig zodat de gemeenteraad komend najaar een besluit kan nemen over het verlengen of beëindigen van de opvang van asielzoekers in het AZC Hardenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.