Column vluchtelingenwerk: Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

Zeventien in de oorlog

Je bent zeventien jaar en je probeert, ondanks de oorlog, je leven zo normaal mogelijk te leven. Je hebt in ieder geval nog wat vrienden. Je moeder is twee jaar geleden al met je jongste broertje gevlucht en in Nederland terechtgekomen. Zij worstelt zich door de gezinsherenigingsprocedure om jou, je vader en je broer van zestien ook naar Nederland te laten komen. Zolang je in Syrië in je eigen stad bent, probeer je er het beste van te maken. Naar school ga je allang niet meer. Je werkt af en toe bij een garage om iets te verdienen.

Dan word je achttien en moet je in militaire dienst. Je leven komt in gevaar. Als je je niet binnen zes maanden meldt, komen ze je halen. In een race tegen de klok probeert je moeder jullie op tijd naar Nederland te halen. Op een dag komt het bericht: het is gelukt, er is toestemming om naar Nederland te komen! Ga de grens over naar Libanon, haal de papieren en stap in het vliegtuig. Je wilt je vrienden niet achterlaten, maar in Syrië blijven is ook geen optie. Je loopt dertien uur in regen en sneeuw naar de grens van Libanon. Drie dagen later land je in een volkomen nieuwe wereld: Nederland. En nu ben je hier. Iedere vezel in je lijf schreeuwt dat je hier niet wilt zijn. Je sluit je op in je kamer en probeert contact met je vrienden in Syrië te onderhouden. Dan komt het bericht dat bij een zelfmoordaanslag in jouw stad je beste vriend is omgekomen. Hij zou de volgende dag Syrië ontvluchten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.