Column Historische Kring Dalfsen: Rondom Dalfsen geheel gewijd aan de Tweede Wereldoorlog

Niet zolang geleden vroeg iemand mij: is hier in de buurt wel genoeg gebeurd in de oorlog om er een hele avond over te kunnen vertellen? Meer dan genoeg heb ik toen geantwoord. Veel te veel om in één avond allemaal te vertellen. Alleen geen zware bombardementen met tientallen doden tegelijk. Zoals in Nijverdal bijvoorbeeld. Maar de rest allemaal wel. De extra dikke Rondom Dalfsen getuigt daarvan. Op 3 oktober 1942 zijn bijna 200, met name Amsterdamse, medeburgers van Joodse komaf uit het Rijkswerkkamp De Vecht (gelegen aan de Rechterensedijk) vervoerd naar Westerbork. En van daaruit naar Duitse concentratiekampen, waar ze allemaal zijn vermoord. Wie waren zij? Een heleboel namen passeren de revue, maar een paar worden er uit gelicht. Waarvan één met een wel hele bijzondere, achteraf gezien bijna bizarre, relatie met Dalfsen.

Wie zijn er nog meer dodelijk slachtoffer van geweld geworden in of uit Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen? Veel meer dan doorgaans wordt gedacht. Joden, verzetsmensen, onderduikers, Nederlandse militairen, gewone inwoners, geallieerde militairen en ook Duitsers. Alle namen worden vermeld. Waarom zijn er in Dalfsen geen stolpersteine? Gelukkig, alle Joden die in mei 1940 in Dalfsen woonden zijn niet in de kampen terecht gekomen. Wie waren zij dan? Lees het in Rondom Dalfsen.
Heel veel overheidsdienaren hebben in de oorlog getwijfeld wat te doen: meegaan met de bezetter, ontslag nemen of blijven zitten en de positie gebruiken om de bezetter te dwarsbomen. Agent Toorn uit Dalfsen deed het laatste. Net zoals de agenten Wubs en Van de Hoek in Lemelerveld. Maar voor Toorn had dat wel gevolgen. Allemaal diepgravend beschreven.

Inderdaad veel aandacht voor slachtoffers. De mensen uit het westen die naar onze streken trokken voor voedsel waren dat ook. Maar daar waren ook ongelooflijk dappere kinderen bij. Maria/Riet Langhorst was er zo een. Drie keer fietsend/lopend vanuit Rotterdam naar Dalfsen, de laatste keer zelfs met haar moeder op een handkar. Slachtoffers waren ook de boeren die hun boerderij, vooral bij de gevechten voorafgaand aan de bevrijding, in vlammen zagen opgaan. De na de oorlog gestichte zogenaamde wederopbouwboerderijen zijn zeer herkenbaar in het landschap.

In mei zou een Duitse Messerschmitt worden opgegraven in Millingen. Dat is uitgesteld, maar in Rondom Dalfsen staat uitgebreid beschreven hoe en waarom dit vliegtuig (en de piloot?) is neergestort.
Er staan tientallen foto’s, veel uit de bevrijdingsdagen, aangevuld met een plattegrond, in deze extra dikke Rondom Dalfsen, die de leden van de HKD inmiddels in de bus hebben.

Losse nummers zijn verkrijgbaar bij de boekhandels in Dalfsen, bij Blitsspul in Lemelerveld en bij Wennemars in Oudleusen.

Namens de redactie, Jan Sibelt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.