Akkerranden langs fietspad Ommermars weer ingezaaid

OMMEN – De wereld staat stil, maar de natuur gaat gewoon door. Dat is ook de reden dat deze week, onder een strakblauwe hemel en prachtig witte krentenbloesem op de achtergrond, de akkerranden langs het fietspad in de Ommermars werden ingezaaid met een speciaal zaadmengsel. De afgelopen jaren werden onder andere leerlingen van basisscholen uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, maar vanwege de coronaperikelen kon en mocht dat dit jaar niet.

Tekst/Foto: Dook van Gils

Een aantal betrokkenen bij de Stichting Burgerinitiatief Ommermars, was wel aanwezig, met in acht neming van de coronamaatregelen. Gerrit Jan Bolks, voorzitter van de stichting: “Jammer, maar het is niet anders. We kunnen met inzaaien niet wachten, want dan komt het zaad niet goed meer op. En we willen wel graag dat zowel vakantiegangers als inwoners van Ommen over een paar maanden kunnen genieten van de bloemenpracht langs het fietspad, vandaar dat we nu bezig zijn.” Medebestuurslid Arend Spijker mengde acht kilo inheems zaad met een hoeveelheid aarde voordat het zaad werd uitgestrooid. Hij verduidelijkt: “Als we het zaad zonder aarde zouden strooien waait het gemakkelijk weg. Het is heel fijn zaad en bovendien behoorlijk prijzig. Na het strooien werkt een plaatselijke agrariër het zaad met het zand nog wat verder onder en dan is het afwachten. Maar ik ga ervan uit dat het goed komt; dat was namelijk de afgelopen jaren ook zo. We hebben veel positieve reacties gehad op onze inspanningen van fietsers en wandelaars.”

Het is de bedoeling dat op termijn de Ommermars een beleefgebied wordt voor jong en oud. Compleet met een uitkijktoren, speelvijver, bloementuin met bijenhotel. Een intentieverklaring van verschillende overheden is vorig jaar getekend en sindsdien wordt er, achter de schermen, hard gewerkt aan de uitvoering van de plannen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.