Home / / Zwembad Olde Vechte Ommen viert 65 jarig bestaan, Stichting Zwembad Olde Vechte bestaat 5 jaar

Zwembad Olde Vechte Ommen viert 65 jarig bestaan, Stichting Zwembad Olde Vechte bestaat 5 jaar

OMMEN – Het Ommer openlucht zwembad ‘Olde Vechte’ bestaat 65 jaar en de ‘Stichting Zwembad Olde Vechte’ die het openluchtbad exploiteert viert dit jaar het 5-jarig bestaan. Is een zwembad normaal gesproken de ideale plek om af te koelen, het zorgde in Ommen ook voor oververhitte hoofden.

De bouw, maar nog veel meer een voorgenomen sluiting van het bad, leidde tot bijna een bestuurscrisis in de gemeentepolitiek. In 2009 werd een dure maar grondige renovatie uitgevoerd. Uiteindelijk leverde dat niet het gewenste financiële resultaat op. Uiteindelijk neemt in 2015 de toen opgerichte Stichting Zwembad Olde Vechte de exploitatie over.

4 juni 1955

Het aan de Zeesserweg – tussen de Vecht en oude Vecht – gelegen zwembad, is officieel geopend op zaterdag 4 juni 1955. Eerder konden zwemlustigen zwemmen in het ‘Zeesserstrand’ een particulier initiatief. Dit was gelegen in een inham van de rivier de Vecht, had enkele badhokjes en de eerste badmeester was Chris Smit. Na de Tweede Wereldoorlog werd regelmatig gepleit voor de bouw van een nieuw zwembad met schoon gefilterd water. Een eerste berekening ging uit van 50.000 gulden bouwkosten. De bank stelde zich garant voor 30.000 guldens en de ontbrekende 20.000 guldens zou dan door de burgerij opgebracht moeten worden. Echter, bij een mogelijke oprichtingsvergadering meldden zich slechts twee belangstellenden. “De bevolking is nog niet rijp voor een zwembad”, constateerde raadslid Vos in de gemeenteraad, toen raadslid Moerman in 1949 het onderwerp nog eens aansneed in de gemeenteraad.

Zwembad geen luxe

Als bij herhaling aan het adres van het gemeentebestuur doorklinkt dat toeristen zich verbazen over het gemis van een goed geoutilleerd zwembad in Ommen, ziet ook het gemeentebestuur in dat een zwembad geen luxe is. In 1951 wordt een plan ontworpen voor de bouw van een nieuw zwembad. Als locatie wordt het terrein gelegen tussen de Vecht en de oude Vechtarm gekozen, achter Huize Olde Vechte en vlakbij de kom van Ommen. De bouwkosten werden geraamd op 160.000 gulden. Maar burgemeester en wethouders schrikken van de hoogte van dit bedrag en halen het voorstel van de raadsagenda. De raad besluit echter wel om voorlopig 50.000 gulden opzij te zetten voor een goedkopere variant. De Ommer bevolking zit echter ook niet stil. Bekende Ommenaren gaan zich er mee bemoeien. Ze komen samen tot één conclusie: er moet op korte termijn in Ommen een zwembad komen.

Knoop doorgehakt

In december 1952 hakt de gemeente de knoop door en besluit tot de bouw en aanleg van een nieuw zwembad, achter Huize Olde Vechte. De voorgenomen bouw wordt omschreven als: niet luxueus, maar wel buitengewoon praktisch. Er komt ook een speciaal kleuterbassin. Het bad kan 750 mensen tegelijk bevatten, hetgeen ruimschoots voldoende geacht wordt voor de topdagen in het hoogseizoen. De bouw wordt vervolgens op 10 april 1954 gegund aan G.F. ter Wee uit Geesteren voor wat betreft de gebouwen en bassins. Het grond- en graafwerk wordt uitgevoerd door D. Blankevoort uit Bloemendaal.

In augustus 1954 is het zover dat zwemlustigen voor het eerst in het nieuwe zwembad kunnen zwemmen, ofschoon nog niet alles is afgewerkt. In aanwezigheid van B&W en de gemeenteraad, is het mejuffrouw van Gelder die als eerste te water gaat en is het Bennie Siero, die als eerste een duiksprong maakt.

Eén jaar later op 4 juni 1955, volgt de officiële opening van het nieuwe zwembad. De belangstelling is enorm, zowel de eigen bewoners als de toeristen komen massaal op het fraai gelegen bad af. De teller komt het eerste seizoen op 50.000 bezoekers. Op maandag 5 september 1955 wordt in het zwembad de eerste schoolzwemdag georganiseerd met ruim 200 scholieren onder leiding van badmeester S. de Jong en zijn assistenten de heren J. de Haan en J.C. ter Laak. Bekend wordt dan gemaakt dat er plannen zijn om in december van dat jaar een zwemclub op te richten. Het totaal aantal bezoekers in 1958 steeg vergeleken met een jaar eerder, van 34.000 naar 53.000. In 1964 is de 9-jarige Arie van Tongeren de 100.000e bezoeker van het zwembad. Hij krijgt uit handen van burgemeester C.P. van Reeuwijk en badmeester Henk van Heuveln een gratis abonnement voor het volgende jaar. Even later kan ook de 110.000ste bezoeker welkom geheten worden, als Bertha de Lange uit Giethmen langs de kassa komt. Ook voor haar is er een gratis abonnement.

Herinneringen

Zwemmers die in de zestiger jaren in het zwembad kwamen (sinds 1968 wordt het zwemwater verwarmd), herinneren zich nog de grote plek voor het stallen van de fiets halverwege het pad richting zwembad. Was je te vroeg dan was het wachten achter een groot hek. Als die vervolgens openging was het rennen naar de toegangspoort met kassamedewerkster Gerda Timmerman. Als de sloten van het hek los gemaakt waren, was het linksaf slaan voor de heren en rechtsaf voor de dames om de badhokjes te bereiken. Voor de hele jongeren was er het zogeheten ‘Schapenhok’ voor het omkleden. Na gebruik van het badhokje kon je je kleerhanger afgeven aan mevrouw Jalving of aan Jan Paarhuis. Je kreeg dan een polsbandje met een nummer. Voordat je het zwemwater inging waren er de onvermijdelijke voetbaden en de (koude)douches. Of de tegels die zomers zo heet waren. En bovenal de prachtige ligweide langs het water van de oude Vecht. Voor sommigen leek Henk van Heuveln een droombaan te hebben: onder een parasol zitten, hoog boven het zwembad uitkijkend met af en toe een fluitje om de orde in het zwembad te handhaven.

Sluiting zwembad

Dan komen er kwakkeljaren voor het zwembad. Minder inkomsten door minder bezoek, vooral ook omdat de meeste campings inmiddels voorzien zijn van een eigen zwembad. De gemeente moet steeds meer geld toeleggen op de exploitatie en overweegt sluiting van het zwembad. Het zorgt er voor dat de tongen in de gemeenteraad zich roeren die zover gaan, dat coalities worden opgezegd. Een onderzoeksbureau wordt ingehuurd die gunstige berekeningen maakt en tot de slotsom komt dat bij een vernieuwd zwembad meer bezoekers te verwachten zijn. Medio september 2009 wordt vervolgens het startschot gegeven voor de renovatie en nieuwbouw van het zwembad. Het bestaande 50-meter bad wordt verbouwd tot 25-meterbad, recreatiebad en technische ruimte. Verder wordt een nieuw peuterbad gerealiseerd en de kleedruimtes gerenoveerd.

Stichting Zwembad Olde Vechte

De prognoses in bezoekersaantallen zoals eerder gesteld komen niet uit. Begin 2014 wil de gemeente wederom uit financiële overwegingen het zwembad afstoten. Er ontstaan acties van zwemmers, zoals de groep ‘Vroege Vogels’ die elk vroege morgen het zwembad bezoeken. Ze willen het zwembad open houden. Hieruit ontstaat dan vervolgens de Stichting Zwembad Olde Vechte, geleid door een vrijwillig bestuur. Op 8 april 2015 is dit bestuur officieel van start gegaan. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de stichting de exploitatie heeft overgenomen. De stichting weet met vrijwilligers vooral kosten te besparen op het toezicht in het zwembad. In het eerste jaar zijn de zaken dan ook goed gegaan. Zowel het aantal bezoekers als de inkomsten zijn boven verwachting uitgekomen. Het aantal bezoekers steeg van 14.000 in 2015 naar 16.500 in 2016. Ook het aantal verkochte abonnementen verdubbelde ruim. Dat ging van 160 in 2015, naar 345 in 2016. De subsidie van de gemeente in 2016 aan het zwembad kwam in totaal op 90.000 euro. In 2017 gaat dat naar 70.000 euro, in 2018 krijgt het zwembad 60.000 euro en daarna blijft de gemeentelijke bijdrage 50.000 euro per jaar voor onderhoud van apparatuur en het bad. Bovendien is het bad in de loop van de jaren leuker aangekleed.

Tekst/Foto: Harry Woertink

Lees ook

Klimaatverandering vraagt grote aanpassingen

REGIO – Op 20 april gaf het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.