Wie is toch die mevrouw Pieterman?

OMMEN – Sommige mensen worden geboren met een gave, een talent. Zo ook mevrouw Antoinette Pieterman, we mogen Nettie zeggen. Ze schrijft al jaren de meest boeiende en interessante columns in het Ommer Nieuws. Een nadere kennismaking met één van de meest charmante vrouwen van Ommen, woonachtig in één van de meest markante panden van het Vechtdal. Nettie woont 22 jaar in Ommen en is al sinds 1995 de trotse eigenaresse van het statige en monumentale pand Hei en Dennen aan de Hammerweg.

Een gevild konijntje

In de laatste hongerwinter die van 1945, kwam Nettie als baby vanuit Rotterdam naar Ommen om hier veilig te kunnen verblijven. Haar opa zei bij haar vertrek, “Het is net een gevild konijn, die zien we nooit meer terug”, maar niets was minder waar. Nettie werd een sterk meisje en ging na de lagere school naar de HBS in Coevorden. Ze bracht haar jeugd door in Ommen en woonde in de Wolfskuil. “We woonden daar veilig en er was eten”, legt Nettie uit. Na zes jaar Wolfskuil is het gezin Pieterman verhuisd naar een boerderij in Giethmen. “We hadden niets, geen elektra, geen stromend water, maar wat waren we daar gelukkig!”, zegt Nettie met een beetje weemoed in haar stem. Nettie was de oudste en er volgden nog zeven kinderen. Die zijn niet allemaal in Ommen geboren, want de familie Pieterman vertrok naar het zuiden.

Elka Pieterman

Vader Pieterman startte begin jaren ’60 in het Brabantse Terheijden een groothandel in elektrische huishoudelijke apparaten en onderdelen en dat ging goed. Ze moesten steeds groter gaan wonen want zelfs de slaapkamers en de gangen stonden vol met toe- en afvoerslangen van wasmachines. Er werd een groot huis gekocht met grote hallen ernaast, waar alle onderdelen opgeslagen konden worden. Vader bouwde aan het bedrijf, dat de naam Elka Pieterman kreeg. Het bedrijf werd steeds groter en kreeg kantoren in België en Engeland. Op een dag vroeg vader Pieterman aan zijn dochter: “Wil jij Duitsland doen?” Inmiddels waren het zo’n 3000 artikelen die Elka Pieterman leverde. “Ik pakte de klus aan en ik vertrok naar Duitsland en bouwde met behulp van een architect aan het kantoor Duitsland en vulde het magazijn”, legt Nettie uit. Het werd een succesvolle technische groothandel waar Nettie de scepter zwaaide. Ze kreeg zo’n veertig man personeel en een directie, die er samen met Nettie voor zorgde dat ‘Duitsland’ bediend werd. Ze moest wel vechten voor haar plek als vrouw. Waar haar broers in een Mercedes 500 mochten rijden, moest Nettie in een Mercedes 200 rijden. Daar was ze niet zo van gecharmeerd en na enig aandringen kreeg ze een Mercedes 350. Toch bleef Nettie van alle kinderen als meest succesvol over in het bedrijf. De broers verlieten het bedrijf al dan niet met een stevige handdruk en gingen wat anders doen. Nettie hield vol, maar werd geveld door een nare ziekte en stapte uit de zaak. Ze ging met vervroegd pensioen en ze ging terug naar Ommen. De zaak werd goed verkocht aan de toenmalige directeur.

Terug naar Ommen

Nettie had inmiddels het pand Hei en Dennen in eigendom aangekocht en ging met gierende banden terug naar Ommen, want daar wilde ze voor de rest van haar leven wonen. Ze ging haar tijd niet zitten verdoen en ging als vrijwilligster aan het werk bij Vluchtelingenwerk Nederland. In die periode was er een asielzoekerscentrum in Ommen en ze vond veel voldoening in het werk.

De mannen

Met mannen was Nettie niet altijd even succesvol. “Ik heb wel eens pech met mannen, of ze gaan dood of ze waren ontrouw of bleken toch niet zo de moeite waard”, vertelt Nettie schalks. Hier kwam verandering in op het moment dat Nettie Gerrit Westerman ontmoet. Gerrit en Nettie woonden op loopafstand van elkaar. Gerrit op de Wolfskuilstraat en Nettie op de Hammerweg. Beiden waren hun partners verloren, konden samen lief en leed bespreken en vonden uiteindelijk het geluk bij elkaar. Nettie kreeg ondanks de minder succesvolle relaties met mannen wel twee mooie dochters die inmiddels al 43 en 45 jaar zijn. De ene dochter woont in het Friese Tietjerk en heeft een zoontje van vijf jaar, genaamd Floris. (We volgen zijn ontwikkeling natuurlijk allemaal op de voet in de columns van Nettie). De andere dochter woont met Italiaanse echtgenoot en drie kinderen in Frankfurt, waar Nettie ook met regelmaat naartoe rijdt, overigens nog altijd in een flinke Mercedes.

De column

Wekelijks schrijft Nettie een column in het Ommer Nieuws. Ze doet dit al zes jaar en met veel plezier. “Ik ben ontdekt vanwege mijn uitvoerige verhalen op mijn Facebookpagina. Er werd aan me gevraagd of ik mijn verhalen zou willen gieten in de vorm van een column en dat heb ik gedaan”, motiveert Nettie enthousiast.
In haar columns vertelt Nettie de meest uiteenlopende dingen die ze in haar leven meemaakt. “Vaak weet ik van te voren nog niet wat ik zal gaan schrijven maar meestal krijg ik plotseling een ingeving en dan begin ik met een zin en dan volgt de rest vliegensvlug en zit ik zo al aan 450 woorden.”

Guilty pleasure

Vaak haalt Nettie nieuws vanuit het Engelse koningshuis of de Oranjes aan. Ze volgt het leven aan het hof op de voet. Huwelijken, intriges, ballingschappen, bezoeken over en weer en de kleding en juwelen, intrigeren Nettie. “Dat is mijn guilty pleasure, maar ik ben mij er erg van bewust dat het verkeren in die kringen geen lolletje is”, legt ze uit.

Haar columns worden geroemd omdat ze zonder schijn en schaamte worden geschreven en vooral vaak humoristisch zijn. “Dat is het fijne van ouder zijn, ik hoef me niet te schamen”, legt Nettie uit. Ze wordt al jaren op straat herkend en krijgt vaak leuke reacties. Ook op de redactie van het Ommer Nieuws komen vaak leuke reacties op de columns van Nettie binnen.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

 

1 REACTIE

  1. Leuk verhaal. Absoluut. Niet overal, laat ik het mild zeggen, geheel synchroon met de werkelijkheid, maar over het geheel gezien heel herkenbaar en vermakelijk voor mij als 1 van de broers van Nettie. Ik ben zelf in Ommen geboren en kom op gezette tijden bij mijn zus op bezoek. Altijd weer een vleug nostalgie. Altijd weer leuk om de omgeving terug te zien. Hoe sterk die de laatste tijd ook verandert. Ook het dialect en de tongval is heerlijk om zo om je heen te horen. Ik mag hopen, dat Nettie samen met Gerrit er nog heel lang in gezondheid mag wonen. Joost Pieterman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.