Voedselbank heeft haar toegankelijkheid vergroot

”De toegankelijkheid van onze voedselbank Nieuwleusen/Dalfsen wilden we graag verbeteren”

DALFSEN/NIEUWLEUSEN – Op dit moment maken in Nieuwleusen 29 gezinnen gebruik van de voedselbank en in Dalfsen zijn dat er 11. Het betreffen huishoudens van één en/of meerdere personen. Kok heeft echter de overtuiging dat er in de gemeente Dalfsen meer gezinnen zijn die gebruik kunnen maken van de voedselbank. De Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen is een uitgiftepunt van Zwolle en is er voor de kernen: Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen en Hoonhorst. “We hebben twee uitgiftepunten één in Dalfsen en één in Nieuwleusen.”

Voedselpakketten

“Onze Voedselbank neemt de voedselpakketten van Voedselbank Zwolle af en wij vullen deze aan met de producten die wij zelf krijgen. Als voorbeeld noemt Kok het brood van de plaatselijke bakkers en de groenten van de sociale moestuin van Nieuwleusen Synergie. Er zijn vier verschillende pakketten, afhankelijk van het aantal personen in een gezin. In het verleden moesten de gebruikers de pakketten uit Zwolle halen, maar dat is nu verbeterd. De pakketten worden door vrijwilligers met een gehuurd busje uit Zwolle opgehaald. Kok: “Sinds kort huren we een pand in Dalfsen voor de wekelijkse uitgifte en voor de opslag van goederen. Voor de relatie met de Voedselbank Zwolle betaalt onze voedselbank een bijdrage in verhouding met onze afname van de pakketten. Soms kopen we ook producten in – die we niet hebben en/of krijgen – en ook daar is natuurlijk ook geld voor nodig.”

Vrijwilligers

De Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen draait uitsluitend op vrijwilligers, naast de acht bestuursleden is er een groep van ruim 40 vrijwilligers actief. Hierbij is te denken aan hulp bij de wekelijkse uitgifte van pakketten, ondersteuning bij acties in supermarkten en chauffeurs. Kok: “Wil je ook vrijwilliger worden? Meld je dan aan via onze site”.

Deelname

Op dit moment is het aantal deelnemers in Dalfsen lager dan in Nieuwleusen. Gemma Kok denkt dat dit mede komt door de kerken die in Dalfsen actief zijn, als het gaat om armoedebestrijding. Er worden daar maandelijks voedselpakketten gebracht aan mensen die dat nodig hebben. “Wie van de plaatselijke voedselbank gebruik maakt, krijgt echter wekelijks een pakket en dus meer producten,” stelt ze. Ook denkt Kok dat in het algemeen dat de schaamte en onbekendheid, redenen zijn dat de burgers geen beroep doen op de voedselbank.
De meeste deelnemers komen via een bewindvoerder in contact met de voedselbank en een gering aantal via de gemeente. Wie gebruik wil maken van de voorziening voedselbank kan zich via de website aanmelden. Dit moet altijd samen met een vertegenwoordiger, dit kan een bewindvoerder, maar ook een kennis, vriend of een familielid zijn. Alle inkomsten en uitgaven leiden tot een besteedbaar inkomen. De resultaten worden door een intaker – toegeruste vrijwilliger – beoordeeld volgens gestelde criteria en deze intaker bepaalt of de burger in aanmerking komt voor deelname.

Sponsoren

Om goed te kunnen functioneren heeft de voedselbank naast producten en vrijwilligers, ook geld nodig om alles te kunnen blijven bekostigen. Kok: “We hebben een aantal vaste sponsoren in de vorm van goederen en er zijn ook geregeld mooie initiatieven vanuit scholen en/of verenigingen. Hier zijn we heel blij mee en dankbaar voor! Onze sponsoren staan ook op onze site vermeld. Heb je een idee voor een inzamelingsactie? Laat het ons weten via de mail voedselbank.dalfsennieuwleusen@gmail.com!”

Bekendheid Voedselbank vergroten

“Als bestuur willen we meer bekendheid geven aan het reilen en zeilen van onze voedselbank. We hebben hard gewerkt aan onze vernieuwde website.” Met trots bericht Kok, dat de vernieuwde website ‘online’ is. Deze is gebouwd door Fresh-Media en veel klantvriendelijker. Zie hiervoor https://voedselbankdalfsennieuwleusen.nl. Op de site staat ook een rekenhulp en voorbeelden, waar je zelf kan kijken of je in aanmerking komt voor een voedselpakket. “Wij staan op beurzen en laten ons zien in de plaatselijk supermarkten en plaatsen berichten middels onze facebookpagina.” Verder verwijst Kok naar het ‘Samen Doen loket’ van de gemeente. “Alle burgers die in contact komen met de sociale dienst krijgen jaarlijks een brief waar, voor onze doelgroep alle regelingen van het armoede beleid in staan.
Twijfel je of je ook in aanmerking kan komen voor een voedselpakket, check onze site!”

www.voedselbankdalfsennieuwleusen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.