Verzet in Nederlands-Indië

Historische lezing door Bart Nauta

OMMEN – Op dinsdag 10 maart geeft historicus Bart Nauta een lezing bij Ccoba in de Bibliotheek in Ommen. De lezing handelt over een fascinerend verhaal uit onze geschiedenis: het verzet tegen de Japanse bezetters in het Nederlands-Indië van de Tweede Wereldoorlog.

In 1945 was Nederland net bevrijd van de bezetting door Duitsland. De oorlog eindigde definitief met de capitulatie van Japan en kort daarna begon de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De militaire acties van Nederland daarin eisten alle aandacht op. Wat zich daarvoor, in de Tweede Wereldoorlog, had afgespeeld in Nederlands-Indië raakte snel in de vergetelheid.

Historicus Bart Nauta geeft een overzicht van de geschiedenis van verzet en collaboratie in voormalig Nederlands-Indië. Hij neemt ons mee naar de bezetting van de Nederlandse kolonie door Japan in de Tweede Wereldoorlog en bespreekt met name het verzet tegen de Japanse bezetter. Wat ging eraan vooraf, wat gebeurde er precies, wie waren erbij betrokken? En welke plek heeft dit stukje onderbelichte geschiedenis in de loop van alles wat erop volgde?

De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Ommen. De lezing is op de bovenverdieping en bereikbaar met de lift. De toegangsprijs is 7 euro, bibliotheekleden betalen 5 euro en vrienden van Ccoba 3 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek (tijdens bemande openingsuren, weekdagen na 14.00 uur en zaterdag na 10.00 uur) en ter plekke voor aanvang van de voorstelling. De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.