Tekorten en overschotten op bedrijventerrein; insteek om winkels open te blijven houden

Industrie Club Dalfsen wil personeel uitwisselen

DALFSEN – Het bestuur van de Industrie Club Dalfsen (ICD) heeft het initiatief genomen om te inventariseren of het mogelijk is om onderling personeel uit wisselen. Een aantal leden heeft namelijk aangegeven aan dat er een tekort is aan personele capaciteit.

“Ook zijn er veel leden die door het wegvallen van omzet of het stil vallen van hun bedrijf nu personeel over hebben”, zo schrijft ondernemersvereniging Ondernemend Salland in een brief aan haar leden. “Om die reden heeft het bestuur van de ICD vanuit een aantal leden het verzoek gekregen om te inventariseren of er behoefte en mogelijkheden zijn tot het inlenen/uitzenden van elkaars personele capaciteit. “Graag zouden wij horen wie er behoefte heeft aan personeel. Dan kunnen wij een lijst verspreiden onder de ICD leden met beschikbare ‘tijdelijke’ vacatures.” Tekorten kunnen worden gemeld aan bestuur@ic-dalfsen.nl. Wel stelt de ICD dat uitruil van personeel buiten de club om gaat. Het bestuur van de ICD faciliteert slechts en neemt dan ook geen enkele verantwoordelijkheid en aanvaardt derhalve ook geen enkele aansprakelijkheid in welke vorm dan ook.

Anderhalve meter

Uit een gesprek dat Ondernemend Dalfsen heeft gevoerd met het college van B&W blijkt overigens dat de het de insteek blijft om de winkels open te houden. Wat duidelijk is en voor iedereen geldt, is de afstand tot elkaar: 1,50 meter. “Dat dit in de praktijk niet altijd meevalt begrijpen we”, zo schrijft de ondernemersvereniging. “Echter, deze afstand is echt noodzakelijk en is ook van toepassing op de medewerkers van onze winkels. Dus als u achter de toonbank staat, let dan ook even op de afstand tot uw collega/medewerker. Dat zal zeker betekenen dat u anders zal moeten werken dan dat u gewend bent. Maak duidelijke afspraken met uw medewerkers. Houd altijd 1,5 meter afstand. Loop niet snel achter iemand langs, ook al is de ruimte beperkt. Geef zaken op afstand aan elkaar door, om besmetting en ziekte onder medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen.”

Looproutes

Daarnaast beveelt de vereniging aan om duidelijke looproutes voor de klanten te maken en afspraken te maken over de hoeveelheid klanten die maximaal in de winkel mag verblijven. Dat aantal kan worden aangegeven op een raambiljet. “Let op dat klanten, als ze elkaar passeren, ook voldoende ruimte krijgen en niet te dicht langs elkaar komen te lopen. Kan dat niet? Dan betekent het misschien voor kleine winkels dat er slechts één of twee personen tegelijk naar binnen kunnen. Richtlijnen voor het maximale aantal klanten zijn er niet direct. De supermarkten hanteren één klant per 10 vierkante meter winkelruimte. Als het verantwoord is, kan dit bij kleinere winkels mogelijk meer zijn maar niet meer dan twee klanten per 10 m2. Mogelijk kan uw brancheorganisatie u daar bij adviseren. Wij gaan ook uit van uw eigen inzicht en verantwoording. We doen dit samen. Dus help uw collega’s waar u kunt. Wacht niet tot ze aankloppen, maar vraag het zelf: Wat kan ik voor je doen? Zo slaan we ons samen hier doorheen.”

Het bestuur van Ondernemend Dalfsen houdt zoveel mogelijk contact met de gemeente. Voor vragen kunnen ondernemers bellen naar Renate Zuidema van de gemeente Dalfsen. Zij is tijdens kantooruren bereikbaar op tel. 0529 488 250.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.