Slagschaduw en geluidsoverlast baren omwonenden Windmolens zorgen.

OMMEN – De windmolens van Windpark de Veenwieken draaien en dat merken ook de omwonenden. Ze hebben het jarenlang geprobeerd tegen te houden, maar dat is niet gelukt. De windmolens moesten er komen. Sinds eind december zijn de molens in werking getreden en vanaf dat moment hebben de omwonenden via een formulier op de website van het windpark laten weten welke klachten zij ondervinden.

De omwonenden waren direct al erg huiverig voor de komst van het Windmolenpark De Veenwieken. Het angstige vermoeden dat zij overlast zouden gaan ervaren, is werkelijkheid geworden.

Uitzicht

Het uitzicht is voor sommige bewoners van de Driehoekweg in Stegeren een vreselijke gewaarwording. Het beeld is volledig bepaald door de windmolens. Anderen geven aan dat ze overdag zelfs de gordijnen dicht doen zodat ze niet het onrustige beeld van de draaiende molens in de woonkamer kunnen zien.

Slagschaduw

Als de zon schijnt en de molens draaien, ervaren de omwonenden om de seconde een schaduw door en over het huis. “Het is net alsof iemand steeds de lichtschakelaar aan en uit zet”, legt een van de bewoners uit. “Je kunt dan echt de krant niet lezen.”

“We hadden niet verwacht dat we er zoveel last van zouden hebben. Er is ons een rad voor de ogen gedraaid. De informatie die we gekregen hebben, klopt totaal niet”, legt een van de omwonenden uit. Hij doelt op de slagschaduwkalender die de omwonenden hebben gekregen om te zien wanneer ze eventueel last kunnen hebben van de slagschaduw.

Geluid

Naast de slagschaduw worden de bewoners van de Zestiende Wijk moe van het geluid. “Mijn man kan niet in slaap komen maar moet er ’s morgens wel heel vroeg uit. Hij kan gewoon niet slapen van het geluid die de windmolen maken”, zegt een van de bewoonsters. Bij een andere familie heeft de dochter die vanuit haar slaapkamer op een van de windmolens uitkijkt, dezelfde klacht. “Het geluid van die windmolens kan ik heel slecht verdragen, ik probeer het steeds te negeren maar het lukt niet. Ik slaap zo slecht”, legt ze uit.

De woordvoerder van Windpark De Veenwieken vertelt dat het windmolenpark zich nog in de testfase bevindt. “In deze fase moeten de windmolens ongehinderd op volle kracht draaien om zeker te weten dat alle instellingen goed werken en dat alles veilig is.” Na de testfase gaat de norm van maximaal 5 uur en 40 minuten slagschaduw per woning, per jaar in en dat zal een enorme opluchting zijn voor de omwonenden. Als reactie op de klachten die zijn ontvangen, meldt de woordvoerder dat hij het vervelend vindt dat de omwonenden hinder ervaren van het windpark maar dat de situatie op korte termijn zal verbeteren. Daar hopen de omwonenden dan ook maar op.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.