Ruim 25.000 euro subsidie voor meer natuur en biodiversiteit in Hardenberg

HARDENBERG – Vrijwilligersorganisaties, recreatieondernemers en een school ontvangen subsidie waarmee zij aan de slag kunnen met een plan voor meer natuur en biodiversiteit. De subsidie wordt gebruikt voor het aanschaffen van materialen of kleding, het inzaaien van bloemen- of kruidenvelden, het planten van bomen of hagen en het maken van nestkastjes. De subsidieregeling ‘zorg en waardering voor natuur’ wordt vanaf 16 april opnieuw opengesteld.

De gemeente Hardenberg wil de zorg en waardering voor de natuur versterken. De gemeente richt zich daarbij vooral op het verhogen van de biodiversiteit in de directe woonomgeving en het agrarisch cultuurlandschap. Biodiversiteit gaat over de variatie aan leven op aarde. Zoals alle planten en dieren. Hierbij geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door samen met partners ervaring op te doen met natuurinclusief bouwen. Dit gebeurt bij de woningbouwprojecten langs de Vecht in Hardenberg. Ook start de gemeente een campagne over de mogelijkheden die er zijn om biodiversiteit te vergroten. Daarnaast wil de gemeente concrete initiatieven ondersteunen.

Om initiatieven te ondersteunen heeft de gemeente een subsidieregeling gemaakt. De subsidie is bedoeld als bijdrage voor activiteiten die bijdragen aan de zorg en waardering voor de natuur en meer biodiversiteit in de woon- of werkomgeving.  Onder andere vrijwilligersorganisaties, agrarische ondernemers of recreatieondernemers kunnen de subsidie aanvragen.

Negen initiatieven krijgen subsidie
De subsidieregeling wordt twee keer per jaar opengesteld. Jaarlijks is een bedrag van 35.000 euro beschikbaar, per subsidieronde is dus 17.500 euro beschikbaar.

Eind 2019 is de subsidieregeling voor het eerst opengesteld. Het college van B&W heeft de aanvragen beoordeeld en aan negen initiatieven subsidie toegekend. Deze ronde wordt ruim 25.000 euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Dat is mogelijk omdat de regeling in 2019 slechts één keer is opengesteld. Het subsidiebedrag varieert van 350 euro tot 5.000 euro per initiatief.

Van bijenkasten tot het planten van bomen
Een aantal vrijwilligersorganisaties krijgt subsidie en kan aan de slag met de uitvoering van hun plan: Vrijwilligersgroep landschapsonderhoud De Steenuil, Natuurwerkgroep De Reest, Imkervereniging Hardenberg e.o., Stichting Landschap Overijssel en IVN Hardenberg Gramsbergen. De subsidie is bedoeld als bijdrage in de aanschaf van materialen of werkkleding waarmee hun vrijwilligers aan de slag kunnen. Ook zijn er subsidiebijdragen voor het aanschaffen van zaaigoed van akkerkruiden of bloemen, de aanschaf van bijenkasten, het aanplanten van inheemse bomen en struiken en het maken van een nestgelegenheid voor vogels.

Obs De Regenboog krijgt een bijdrage voor het vergroenen van het schoolplein. Leerlingen gaan helpen bij het aanplanten en verzorgen van het groen. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups hangt de school mezenkasten op. Ook recreatieondernemers gaan dankzij een subsidiebijdrage aan de slag. Camping ’t Veld vervangt schuttingen door groene hagen. Natuurkampeerterrein De Klashorst krijgt een bijdrage voor het verder vergroenen van de camping.

Inschrijven
Ook dit jaar wordt de subsidieregeling twee keer opengesteld. De inschrijving voor de volgende ronde start op 16 april. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.hardenberg.nl/biodiversiteit. Hier staat ook het inschrijfformulier.

Naast deze gemeentelijke subsidie zijn er tal verschillende organisaties die financiële ondersteuning of diensten bieden bij het aan de slag gaan met de natuur in de eigen omgeving of het vergroten van biodiversiteit. Een overzicht hiervan staat ook op de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.