Raadsvergaderingen in tijden van het coronavirus

DALFSEN – Vanwege de situatie rond het coronavirus heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten om niet-essentiële vergaderingen en activiteiten te schrappen. Dit betekent dat er tot en met in ieder geval 6 april geen vergaderingen van de raadscommissie zijn en de raad in beginsel niet zal deelnemen aan externe activiteiten.

“De gemeenteraad ziet zich gesteld voor een dilemma. Aan de ene kant kun je stellen dat er helemaal niet vergaderd moet worden, omdat we de landelijke richtlijnen inzake de volksgezondheid uiteraard op willen volgen en besluitvorming in de gemeenteraad bij wet fysieke aanwezigheid vereist. Dus moet de raad niet met 21 raadsleden willen vergaderen in de raadszaal. Aan de andere kant zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat vergaderd kan worden als er noodzakelijke besluiten op de agenda staan. En dus kun je het standpunt innemen dat er toch vergaderd moet worden. Waarbij de term ‘noodzakelijk’ voor meerdere uitleg vatbaar is”, aldus burgemeester Erica van Lente in haar rol als voorzitter van de gemeenteraad. “Samen met de agendacommissie en de fractievoorzitters zijn verschillende scenario’s verkend. En daar is een mogelijke tussenweg uit naar voren gekomen”.

Situatie vanaf 6 april 2020

Het is denkbaar dat er ook na 6 april 2020 nog maatregelen nodig zijn om het coronavirus het hoofd te bieden. Voor de periode na 6 april zal daarom onderzocht worden hoe de raad zijn opiniërende en besluitvormende vergaderingen vorm kan geven. Daarbij is het faciliteren van het spreekrecht en van de aanwezigheid van pers en publiek uiteraard ook weer zeer gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.