OVC’21 nadert de 99 jaar

OMMEN – Zondag 19 april bereikt OVC’21 de respectabele leeftijd van 99 jaar. Een dikke eeuw geleden werd in Ommen al regelmatig een balletje getrapt.

De lokale jeugd speelde een partijtje voetbal op het bleekje, een stukje grasland aan de oever van de Vecht, of als de graszoden doorweekt waren op de oude varkensmarkt. In de wintermaanden werd in hotel De Zon een kaartspel gespeeld of rolden de biljartballen over het groene laken. Tot het voorjaar van 1921 zich aandiende. IJs en kou verdwenen, de zon won aan kracht en het bleef langer licht. Hoteleigenaar Herman Lokin had de bruine leren bal ontdaan van het wintervet en op spanning gebracht. Prachtig natuurlijk, die onderlinge partijtjes in de vroege avond, maar hoe mooi ook, er kolkte een verlangen om de krachten te meten in competitieverband. Om aan die wens tegemoet te komen was het noodzaak om een voetbalvereniging op te richten. Daar was destijds lef en moed voor nodig, want het bezit bedroeg niet meer dan enkel de bruine ingevette knikker.

Op dinsdag 19 april 1921 verzamelde de plaatselijke jeugd zich bij de muziektent van Crescendo, om de wens om te zetten in de daad. Hartog de Levie, twintig jaar jong en van Joodse komaf, trok de stoute schoenen aan zette op het moment suprême de eerste stap. De initiatiefnemer beëindigde zijn speech met de gedenkwaardige boodschap: “Het zou goed zijn om te komen tot de oprichting van OVC, Ommer Voetbal Club.” Naast De Levie waren schoolmeester Johan Fikkert, schilder Jan Siero, melkboer Willem Gort, gemeentesecretaris Gerrit Veurink en de hoteleigenaren Hein en Herman Lokin de kerels die medeverantwoordelijk zijn voor de geboorte van de eerste voetbalclub in Ommen.

De laatste jaren was het een goede gewoonte om tegen de klok van 19.00 uur naar de Markt te gaan, om daar met OVC ’ers terug te blikken naar de tijd van weleer. Een passend eerbetoon aan de pioniers van weleer. Vorig jaar was de animo dermate groot dat besloten is dit jaar op herhaling te gaan en iedereen die OVC ’21 een warm hart toedraagt is van harte welkom. Op gepaste wijze zal worden stil gestaan bij de 99e verjaardag van OVC ’21, met ongetwijfeld een gezellige nababbel en het uitwisselen van anekdotes en sportieve hoogtepunten, door clubleden en sympathisanten

Dus even met rood in de agenda: zondag 19 april, 19.00 uur bij de huidige muziektent, herinneringen ophalen onder de noemer ‘OVC ’21 99 jaar’. Voor wie dit tijdstip niet past: het eerste elftal van OVC ’21 speelt deze dag om 14.00 uur op Westbroek tegen DSC ’65. Voor aanvang van dit duel onthult voorzitter Gerard Habers het jubileumlogo getiteld ‘100 jaar OVC ’21’.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.