Lampie: Visboot

Het KNMI voorspelt een frisse, maar zonnige dag. Geen regen. Wel zo prettig, want we willen het water op. Kameraad Tonnie en ik. Vissen. Met de boot. Denk bij de duiding boot in dit geval aan een aluminium kuipje met op de kont een joekel van een buitenboordmotor. Een Johnson. Niet snel, wel betrouwbaar en oerdegelijk, gelijk de bemanning van het naamloze sloepje. Het beoogde jachtgebied bevindt zich in de kop van Overijssel. De Weerribben. Bedoeling is dat de tobbe nabij Kalenberg te water wordt gelaten. Het is nog schemerig als wij, twee rijpe, of nee, overrijpe kerels op pad gaan met een hart vol verwachting. Het is ingewikkeld manoeuvreren in het centrum van Nieuwleusen. In mijn optiek hadden we beter om het lintdorp heen kunnen crossen, ware het niet dat hier de wortels van mijn hengelmaat liggen.

Ik word gewezen op het Palthebos, een wel erg pretentieuze lezing voor een rijtje zieltogende elzen. Volgens mijn maat heeft zich hier heel wat afgespeeld, met name tijdens zwoele nachten, als zaal Reuvers de deur toe had gedaan. “Hier zijn er meer gemaakt dan doodgeslagen!” De bewering is zo stellig, dat ik hem voor waarheid aanneem. Minder aannemelijk is dat na verovering van het Palthebos de Duisters definitief op de vlucht sloegen en dat deze victorie mag gelden als keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De heroïsche geschiedenis van het strategisch liggende park schijnt zwaar onderbelicht te zijn. Via Hasselt en Zwartsluis bereiken we Giethoorn en zien tot onze verbazing Chinezen bij de bushalte. Die mochten toch niet reizen vanwege de Corona-ellende? Of waren het Japanners? Chinezen of Japanners zijn voor mij op het oog niet van elkaar te onderscheiden.

Dan wijs ik op de machtige contouren van de Steenwijker toren. Een majestueus baken in het landschap. Helaas stuit mijn roep tot attentie op stuitende onverschilligheid en de kille mededeling dat ie ‘op de weg moet letten en niet om zich heen kan loeren’. De Caddy zet koers richting Blokzijl en via het spookdorp Scheerwolde bereiken we het stoepje waar de boot te water kan. Terugkomend op Scheerwolde, mijn maat doet hier een bekentenis: hier wil hij nog niet dood gevonden worden. Ben ik in zoverre met hem eens dat ik voorlopig nergens dood gevonden wil worden.

Even later dobbert de doerak in het zwarte veenwater. Een oerdegelijk bootje. Wel oogt ie aan de buitenkant als een eend in de rui. Bladderende verf, maar mijn kameraad heeft actie ondernomen. Ernst-Jan Zweers, spuiter bij Pacton, heeft toegezegd de boot te willen voorzien van een fris kleurtje. “Groen of blauw, wat denk je?” “Roze”, antwoord ik. “Hallo, het is een visboot ja! Ik ga er niet mee naar de gayparade.” “Nee, maar als we een monster vangen, zitten we op een roze wolk toch?” “Lazer op met je roze wolk”, klinkt het quasi grimmig. “De Pink Panther kan ook. Of de Vlegel! Jááá!” “Hmmm, misschien. Alleen, beloof me geen leren broek en pet te dragen. Er moet geen praat van komen…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.