‘Jongeren hebben wel degelijk interesse in politiek’

Jongeren Agnieten College Nieuwleusen scherpen vrijheid aan in het eerste Vrijheidsdebat

DALFSEN – Op woensdag 4 maart vond het eerste Vrijheidsdebat plaats in de Raadszaal van de Gemeente Dalfsen. Leerlingen van TL 4 van het Agnieten College voerden een scherp debat over de basisvrijheden in Nederland. Na een introductie van wethouder Jan Uitslag over hoe het in de Raadszaal eraan toegaat en hoe je goed een debat kan voeren, namen de jongeren het woord.

Sociale media

In het debat over de vrijheid van meningsuiting werd de sociale media erbij gehaald en de invloed daarvan op vooral jonge kinderen. De Agnieten Partij diende daarop een wetsvoorstel in (motie) om alle kinderen onder de 12 jaar te verbieden om op sociale media te gaan, die niet voor hen bestemd is. Controle daarop kan via facescan, irisscan en/of fingerprint. Het wetsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Vrijheid van onderwijs

In het debat over de vrijheid van onderwijs diende de PvdA een wetsvoorstel in. ‘Iedereen gaat naar dezelfde school, krijgt daar les over de verschillende godsdiensten en culturen. Zo leren ze en ervaren ze, hoe het is om met andere mensen om te gaan. Niet iedereen zijn eigen schooltje’. Dit wetsvoorstel haalde met vijf van de negen partijen, een krappe meerderheid.

Op woensdag 11 maart zijn de Vrijheidsverkiezingen en op vrijdag 13 maart is het gesprek over vrijheid met de Commissaris van de Koning Andries Heidema. Na het debat gaf wethouder Uitslag een terugkoppeling. Hij had een bevlogen debat gehoord, waarin jongeren lieten zien en horen, wel degelijk interesse te hebben voor de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.