Ingezonden brief: ‘Participatie of eigen belang?’

OMMEN – Het Ommer Nieuws publiceerde op 12 februari een artikel met als titel ‘De bewoners van de Kievitstraat in Ommen bezorgd over aanleg fietstunnel’. Reden voor Seakle Satter, bewoner van de Koolmeesstraat om in de pen te klimmen

“In het ‘Ommer Nieuws’ van 12 februari j.l. stond een artikel waarin bewoners van de Kievitstraat hun bezorgdheid uiten over de aanleg van de fietstunnel onder de aangepaste N47, die aansluit op Broekdijkje. Vreemd dat deze zorgen op dit moment wordt geuit. Dit plan heeft regelmatig ter visie gelegen. Toen is daar vanuit de bewoners (en wie zijn dat) niet op gereageerd. Nu de plannen zijn vastgesteld en worden uitgewerkt wordt men blijkbaar ‘wakker’.

Daarnaast is het vreemd dat de bewoners ruimschoots vertegenwoordigd zijn in een door de gemeente Ommen ingestelde klankbordgroep. Deze klankbordgroep is breed samengesteld. In de klankborgroep worden alle voor- en nadelen van de mogelijke alternatieven besproken. Uitgangspunt van de klankborgroep is dat daarin het algemeen belang wordt besproken en dat men zich niet beperkt tot zaken die als ‘eigen belang’ kunnen worden gezien. Blijkbaar is het voor deelnemers aan een klankbordgroep moeilijk om het eigen belang te overstijgen en te kijken naar het algemeen belang. Bij de fietstunnel speelt ook de herinrichting van de Kievitstraat/ Chevalleraustraat een rol. Misschien kunnen de bewoners van de Kievitstraat zich eerder druk maken over de verkeersveiligheid van deze straten.

Om voor hen even het geheugen op te frissen het volgende. De Kievitstraat is een 30-km zone, maar helaas zijn er weinigen die deze snelheid aanhouden. Het geschetste dilemma speelt helaas niet alleen in deze klankbordgroep. Als deelnemer van de klankbordgroep ‘Kindplein-West’ heb ik helaas dezelfde ervaring. Daar heeft de klankbordgroep een afgewogen advies aan het college gegeven rekening houdend met alle aspecten rond de bouw van de nieuwe accommodatie. Bewoners aan de Tureluur vonden echter dat er maar één oplossing was, t.w. de oplossing die hen het beste uitkwam. Dat hier meerdere aspecten een rol speelden was voor betrokkenen blijkbaar niet interessant. Als deelnemer van beide klankbordgroepen stel ik vast dat de gemeente inzet op participatie bij de planontwikkeling. Voor deelnemers (bewoners) is het echter moeilijk te accepteren dat participatie inhoudt dat bij participatie meer speelt dan het eigen belang. Prevaleert het eigen belang dan heeft participatie geen (of weinig) nut.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.