In de Sahara wordt gewerkt aan evenwichtige balans tussen flora en fauna

OMMEN – Wie de afgelopen dagen in De Sahara is geweest, heeft kunnen zien dat er flink gewerkt wordt. Grote machines zijn bezig met het verwijderen van de laatste boomstronken van de vliegdennen. Veel bomen zijn al verdwenen, maar wel met een verantwoord doel. Met het weghalen van zes hectare bos worden de twee stuifzandgebieden met elkaar verbonden, waardoor binnenkort een aaneengesloten stuifzandgebied van ongeveer 21 hectare ontstaat. Nog voor het broedseizoen worden de struiken, stobben en bomen verwijderd. Het zand kan dan weer beter verstuiven waardoor de kwetsbare planten en dieren weer een kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Geen ondoordachte houtkap

Het gaat hier niet om ondoordachte houtkap die schade toebrengt aan het bos en het klimaat. Bomen zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. De werkzaamheden in de Sahara zijn nodig om het leefgebied van kwetsbare planten en dieren te verbeteren. Staatsbosbeheer werkt hier in opdracht van de Provincie Overijssel aan natuurherstel. Het gaat vooral om het versterken van het ecosysteem van stuifzand, droge heide en natte heide. De Sahara bestond uit twee delen omdat een tussengelegen gebied was vol gegroeid met bos en dat hout is verwijderd. “Dit geoogste hout wordt vervolgens weer duurzaam toegepast”, legt boswachter Arkes uit. Uit de natuurlijke restproducten worden biologische producten zoals bio filtermateriaal gemaakt.

Als dat wordt gedaan kunnen ook de toekomstige generaties van mens, dier en plant blijven profiteren van de bossen en is een duurzame opslag van CO2 gewaarborgd. Lees verder op pag….

2 REACTIES

  1. Welke kwetsbare planten en dieren leven in stuifzandgebied bij de Sahara, en kunnen dieren zich met zand voeden ? Is stuifzand altijd een natuurlijke omgeving geweest of is het 80 jaar geleden ontstaan door houtkap van mensen? Wordt al dat gekapte hout duurzaam toegepast in de bioverbrandingsovens ? Als ik het goed begrijp krijgt Provincie Overijssel subsidie (lees betaald) voor het ‘verbeteren’ van natuurgebied, en Staatsbosbeheer wordt weer betaald door de provincie om het hout ‘gratis’ weg te brengen naar de verbrandingsovens. Zo kan er energie mee opgewekt worden, toch? Dit allemaal van onze belastingcenten. Het wordt minderwaardig hout of afval genoemd, maar voor wie is het minderwaardig hout; voor de industrie of de dieren die er leven? Of de toeristen die hier komen?
    En ook; Als bos wordt gekapt meneer Arkes, welke dieren en planten blijven er dan van profiteren als het er niet meer is ? In zandverstuiving wordt toch geen CO2 opgeslagen meneer Arkes ? En stuifzand wordt niet schoner door het bos erop weg te halen, toch? Wel een leuk voorbeeld van die mier en dat vlindertje, boswachter, maar kunt u me laten zien waar dat dan leeft op stuifzand ?
    Ach, ik denk dat onze kinderen inderdaad nog heel lang kunnen genieten van stuifzand in de Sahara. Het zal wel aan mij liggen, maar ik dacht dat het allemaal om geld ging en subsidiemisbruik. Door het daardoor toenemende toerisme doet Ommen het vast goed en steeds beter. Daarmee wordt de middenstand en horeca prima geholpen. Toch ga ik als toerist echt liever naar een bebost natuurgebied, en drink daarna graag een warm kopje koffie op een gezellig terras, en ik eet daarbij graag een zandgebakje versierd met wilde bosbessen.

  2. En niet alleen in Ommen maar ook in Havelte willen we kennelijk graag een Sahara creëren lukt al aardig moet ik zeggen. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen precies wat ze vanuit de regering verteld wordt geen behoud van de natuur maar de toevoer van de biomassa bio filtermateriaal zijn ze nou helemaal zot geworden. Natuurmonumenten krijgt 50 miljoen van de staat, nu om de biomassa te vullen en ons allerlei wezenloze praatjes op de mouw te spelden ik heb nog geen enkel zinnig verhaal gehoord. Ik moet zelfs zeggen dat Staatsbosbeheer dan nog het eerlijkst is die zeggen doodleuk dat ze de bossen gaan slopen. Zij zijn dan ook niet afhankelijk van leden. Natuurmonumenten ook niet echt ze krijgen meer staatssteun dan er geld aan ledenwerving binnenkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.