‘Solidariteit helpt ons door deze uitzonderlijke situatie heen’

In gesprek met burgemeester Hans Vroomen

 

OMMEN – De landelijke maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus hebben verregaande maatschappelijke en economische gevolgen. Ook in Ommen zijn de effecten merkbaar. Daarom koos het college van burgemeester en wethouders van gemeente Ommen er vorige week voor zich in eerste instantie volledig op deze nieuwe situatie te richten en de Ommer samenleving door deze uitzonderlijke situatie te helpen.

“De wereld ziet er volstrekt anders uit dan twee weken geleden. We zijn ineens in een heel andere situatie terechtgekomen”, zegt burgemeester Vroomen. “Dat betekent dat we als gemeente goed nadenken over de meerwaarde die we kunnen bieden aan onze inwoners. We hebben met zijn allen kunnen vaststellen dat ons maatschappelijke leven er ineens compleet anders uitziet. Bedrijven zijn gesloten, scholen zijn dicht, sportscholen en horecagelegenheden kunnen geen gasten meer ontvangen. Het gemeentehuis is alleen open op afspraak. Dat vraagt van ons allemaal aanpassingsvermogen, flexibiliteit én zorgzaamheid.

Uitdragen maatregelen

Als eerste houden we ons aan de maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. Want het is natuurlijk het belangrijkste dat we zo gezond mogelijk blijven. We roepen inwoners van Ommen, buurtschappen en het buitengebied, dus iedereen op: houd je strikt aan de maatregelen. Ik zie in onze gemeente gelukkig dat veel inwoners deze verantwoordelijkheid ook werkelijk nemen en zich houden aan de opgelegde regels. En dat is erg goed om te zien, dit past bij Ommen.

Toch doe ik een oproep aan de jeugd. Ik begrijp goed dat zij het huis uit willen en elkaar willen ontmoeten. Zelf heb ik ook een zoon van zeventien thuis. Het is zeker niet makkelijk, maar wees voorzichtig. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen. Heb daar oog voor. Ik vraag daarom met klem om deze verantwoordelijkheid te nemen. Blijf thuis, vermijd contacten en houd afstand. Zo kun jij ook een bijdrage leveren, zodat het virus zich niet snel gaat verspreiden. Als het virus zich niet te snel verspreidt, blijven ziekenhuizen in staat de echt zieke patiënten op te vangen en te behandelen.

Solidariteit

Onze tweede prioriteit is dat we met elkaar de lokale ondernemers hier doorheen slepen. Een flink deel van het bedrijfsleven ligt stil. Dit betekent een aderlating voor velen. We roepen onze inwoners daarom op om solidair te zijn. Betaal bijvoorbeeld een paar maanden je abonnement aan de sportschool door, ook al kun je er niet naartoe. Hiermee laat je jouw persoonlijke solidariteit zien. En als we over een tijdje wel weer kunnen sporten dan bestaan deze bedrijven nog, dan kán dat ook weer.

Als gemeentelijke overheid zijn we ook actief op dit terrein. We hebben inmiddels contacten gelegd met ondernemersorganisaties en de betalingstermijn voor gemeentelijke belastingen voor ondernemers is opgeschort.”

Het zijn misschien kleine stappen, maar bij elkaar laten ze zien dat iedereen kan bijdragen om ons allemaal door deze bijzondere periode heen te helpen.

Omzien naar elkaar

Onze derde prioriteit is; oog hebben voor elkaar. We zijn gewend om ons vrij te bewegen, overal naartoe te gaan: op bezoek te gaan bij (groot)ouders, even een terrasje te pakken. Maar nu dat meestal fysiek niet kan, is het belangrijk om het welzijn van anderen in de gaten te houden. Als burgemeester ben ik ook graag dichtbij de mensen. Maar waar ik normaal gesproken een bruidspaar bezoek om hen persoonlijk te feliciteren met een jubileum, heb ik vandaag een echtpaar telefonisch gefeliciteerd. De maatregelen leggen beperkingen op, maar laten we wel proberen de contacten vast te houden.

Laten we zorgen voor elkaar, dat kan binnen de aangegeven grenzen. De gemeente Ommen ziet het in deze tijd als belangrijke taak om allerlei initiatieven te ondersteunen. En dan vooral initiatieven die ontstaan om het welzijn van onze inwoners te ondersteunen. We willen de initiatiefnemers verder helpen en deze plannen breder bekend te maken, zodat anderen ook weer op ideeën komen. Laten we bijvoorbeeld ouderen, die geen bezoek meer kunnen ontvangen, kaartjes blijven sturen. Ik ben ervan overtuigd dat de Ommer samenleving dan op een heel goede manier door deze periode heen kan komen.

Tot slot

Als we over een crisis praten denken we aan iets dat kort duurt en snel voorbij gaat, en daarna gaan we over tot de orde van de dag. Maar deze crisis is een ‘crisis in slow motion’. Deze situatie ontwikkelt zich in de loop van de tijd en we helpen allemaal mee door ons te houden aan de maatregelen die zijn afgekondigd tot 6 april. Ik denk dat in de nieuwe situatie die nu is ontstaan het heel belangrijk is om steeds na te denken of we met elkaar de goede dingen doen.

En in welke situatie dan ook: “Het is het belangrijk dat we naar elkaar omzien en we elkaar vooral emotioneel goed vasthouden.”

 

Ommen.nl/corona

De pagina ommen.nl/corona wordt door de gemeente ingezet om het laatste nieuws over de getroffen maatregelen in Ommen te communiceren. De informatie wordt dagelijks geactualiseerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.