Het Boek van de Week

‘Keizerlijk geel’ van Lucas Zandberg

China is in de negentiende eeuw nog een keizerrijk. De Qing dynastie heerst over het Rijk van het Midden en al haar vazalstaten. Omdat er een nieuwe jonge ongehuwde keizer is kiest zijn stiefmoeder, de Keizerlijke Gemalin, tien concubines voor hem uit. Eén daarvan is Cixi. Zij wordt ingedeeld in de op één na laagste klasse. Maar Cixi is ambitieus, ze wil het met haar heldere verstand ver schoppen in het leven. Op handige wijze weet ze zich via de Tweede Echtgenote, de favoriete van de keizer, in de kijker te spelen. Cixi raakt zwanger en baart hem een zoon. Als de Keizer in 1861 na een vlucht voor de invallende barbaren overlijdt is het haar zoon die zijn opvolger wordt.

Regentes

Omdat haar zoon nog minderjarig is wordt Cixi samen met de kinderloze Keizerin Niuhuru regentes. Cixi neemt al snel de touwtjes in handen, in feite is zij het die het rijk bestuurt. Als haar zoon op twintigjarige leeftijd overlijdt aan pokken, zorgt Cixi dat er weer een familielid tot opvolger wordt aangewezen. Deze Zaitan is nog erg jong maar getuigt al snel van een pienter karakter. In hem heeft Cixi meer vertrouwen dan ze in haar eigen, ietwat kinderlijke zoon had. Toch lijkt het de verkeerde kant op te gaan. De invloed van de westerse staten en Japan wordt steeds groter, het verzet in eigen land neemt hand over hand toe. Lukt het Cixi het rijk bijeen houden, de tegenstanders het hoofd te bieden en de Qing dynastie aan de macht houden? De geschiedenis zal het leren.

Intriges

Zandberg geeft een levendig beeld van het leven van Keizerin Cixi. Geschreven als een autobiografie beleven we door haar ogen de intriges aan het hof, de Chinese zeden en gewoonten rond de keizerlijke familie, de invloed van de eunuchen, de denkwijze van het negentiende-eeuwse China. De wreedheden waarbij het doel de middelen heiligt, de tactische zetten van Cixi, haar berekenende en soms misrekenende strategie om de macht in handen te houden. ‘Keizerlijk geel’ is een roman, zoals Zandberg in het nawoord benadrukt, maar wel een roman waarin hij de geschiedenis geen geweld wilde aandoen. Een fascinerend boek over een fascinerende vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.