Boek van de Week: ‘Adje doet heel druk’

Adje is een druk jongetje. Bij alles wat hij doet slaat zijn fantasie op hol. Een sinaasappelschil verandert in een slang, de mensen staan voor hem in de rij en buigen diep. Hoort hij muziek, gaat hij voor de spiegel staan en wordt een beroemde dj. Aan tafel is hij een ridder, hij trekt per ongeluk het tafelkleed van tafel en al het eten komt mee. Onder de douche is hij een vis, bij het afdrogen een ijsbeer. En altijd druk, druk, druk, druk.

Losbarsten

Ook op school gaat het zo. Adje is altijd alles kwijt. En als het niet kwijt is, lekt het wel, of het zit los of het wiebelt. Adje wiebelt vrolijk mee. Maar juf is niet zo blij met hem: ‘Adje doet heel druk’ schrijft ze in zijn rapport. Dat klopt precies, Adje is ook heel druk. Altijd bezig, altijd met zijn hoofd ergens anders, altijd ver weg met zijn gedachten. Voor juf niet fijn, voor mama niet fijn. Iedereen wil altijd iets van hem: ‘kleed je aan, sta rechtop, doe gewoon’! Adje wordt er gek van, knettergek. Soms groeit de woede diep in hem, Adje wordt groter en groter, een worstelaar. Zal hij losbarsten? Of is er nog hoop voor hem?

Knieval

‘Adje doet heel druk’ is uitgebracht als luxe Gouden Boekje, bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of vier. Het is het debuut van Adriaan van Dis als kinderboekenschrijver. Ook al is het bedoeld voor kinderen het is en blijft een echt ‘Adriaan van Dis’ boek. Van Dis maakt geen knieval voor zijn jonge lezers, taalgebruik en verhaallijn zijn niet kinderachtig, je hoort als je goed ‘luistert’ Van Dis het boek voorlezen. Helemaal in zijn eigen stijl. De levendige illustraties van Lotte Klaver ondersteunen niet alleen de tekst, ze vertellen het verhaal nog eens in beeldvorm. ‘Adje is heel druk’ is kortom een heerlijk boek voor iedereen van vier tot honderd en een prima uitleg wat druk zijn voor het betreffende kind betekent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.