Goud zilver en brons voor Joep Wennemars bij Jeugd-EK

DALFSEN – Afgelopen vrijdag en zaterdag stond B2-junior Joep Wennemars uit Dalfsen bij zijn eerste en meteen ook laatste Vikingrace, het officieuze EK voor de jeugd, bij alle afstanden op het podium. De eerste afstand vrijdagmiddag in Thialf, de 500 meter, leverde meteen goud op in een sterke 37,01. Daarna reed de Stokvisdennenschaatser een prachtig persoonlijk record van 3:58,60 op de drie kilometer, goed genoeg voor het brons.

Zaterdag begon met de 1000 meter. Hierop behaalde de rijder van RTC-Oost het zilver, in 1:12,71. De afsluitende 1500 meter zou uit gaan maken wie de overallkampioen werd. Wennemars kreeg uiteindelijk na 1:53,58 nog een keer het brons omgehangen en kwam slechts 0,65 seconden te kort voor de eindoverwinning. Het goud ging naar Stan van Vliet, het zilver was voor de Noor Simon Aanno.

C1-junior Olaf Vunderink deed het ook prima, met een veertiende plaats in het overallklassement. Ook voor de veertienjarige inwoner van Heino was het de eerste keer dat hij aan dit bijzondere evenement mee mocht doen. Hij reed een constant toernooi, met persoonlijke records op drie van de vier afstanden. Zijn eerste 500 meter ging in 42,08 en de 1000 in een pr van 1:23,13. Op zaterdag een pr van 41,34 op de 500 en zijn beste notering, een elfde plaats op de 1000, in een mooi pr van 1:21,39.

Al met al een prachtige ervaring voor beide rijders bij het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 17 jaar. Tijdens dit tweedaagse toernooi, dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten, gingen weer zo’n 288 jonge schaatsers de onderlinge strijd aan. De deelnemers kwamen uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Italië, Polen, Finland, Wit-Rusland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Denemarken, Ierland, Estland, Frankrijk, Spanje en België. Veel schaatsers die nu aan de internationale top staan, hebben in het verleden ereplaatsen behaald tijdens de Vikingrace en ploeg- en clubgenoot Stefan Westenbroek won vorig jaar nog deze oudste categorie. Tijdens het toernooi worden de buitenlandse schaatsers ondergebracht in gastgezinnen. Uit de contacten tussen de deelnemers en gastgezinnen zijn al vele internationale vriendschappen ontstaan.

Foto: Erik de Weerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.