Fietsenmaker Tonny van der Sligte geeft het stokje over

OMMEN – Tonny van der Sligte is al sinds 1985 een begrip op het gebied van fietsen in de wijde omgeving. Hij staat bekend om zijn kwaliteit, kennis en het praatje over koetjes en kalfjes dat het werk voor hem zo leuk maakt. Tonny is inmiddels 67 jaar en stopt eind deze maand met zijn rijwielhandel en fietsreparatie. Na vijfendertig jaar gewerkt te hebben in de zaak, vindt hij het welletjes. Op 1 april wordt de zaak overgenomen door René Gerrits uit Vroomshoop.

Tonny komt uit een groot gezin met dertien broers en zussen en woonde in Krieghuisbelten ten noorden van Raalte. Zijn familie zat grotendeels in de bouw maar Tonny’s grote liefde waren de brommers. Hij kon een baantje krijgen bij rijwielhandel Lub in Ommen. Hij was nog maar veertien jaar maar wist al erg veel van bromfietsen. Tuning en het opvoeren van de Kreidlers en Zündapps deed hij met gemak. “Ik liet de brommers makkelijk hard lopen”, legt hij uit. “Dat was een mooie tijd ik wist snelheden van zo’n 80 tot 90 kilometer per uur te halen.” Iets wat hem tegenwoordig niet meer in dank zou worden afgenomen. “Dit soort brommers zijn vrijwel volledig uit het straatbeeld verdwenen. Je ziet alleen nog scooters”, legt Tonny uit.
De motorcross was zijn grote hobby. “Ik ben diverse keren Nederlands kampioen geweest want waar ik woonde, hadden we veel ruimte en kon ik volop crossen”, legt Tonny uit.

Vijftig jaar in het vak

Tonny zit inmiddels vijftig jaar in het vak en heeft alles wel gezien en meegemaakt. Door de jaren heen zijn er verschillende uitbreidingen en verbouwingen geweest. Tonny had het grote voordeel dat hij uit een familie komt die grotendeels in de bouw werkt. Het bleken de juiste investeringen in de toekomst te zijn. De rijwielhandel werd groter en vanuit heinde en verre kwamen de mensen naar Ommen. Vooral de toeristische sector bleek goede handel. De fietsverhuur bracht hem een goede omzet. Naast het plakken van banden en het repareren van fietsen, werd er ook altijd een praatje gemaakt. “Dat ga ik nog het meeste missen, elke dag sprak ik andere mensen en vaak kwamen de mensen een volgende keer weer terug”, legt Tonny uit. “Ik ben nu 67 en het is mooi geweest. Ik heb meer dan vijftig jaar aan brommers en fietsen gesleuteld en ga nu meer tijd aan mijn lieve meisje, aan mijn kinderen en kleinkinderen besteden.”

Haal- en brenggarantie

In de winkel aan de Doctor A.C. van Raaltestraat 15 staan nog genoeg fietsen en toebehoren. Achter in de werkplaats wordt nog volop gesleuteld aan fietsen en dat blijft gelukkig ook doorgaan. René Gerrits van Gevro uit Vroomshoop neemt de zaak van Tonny over. Gerrits is geen onbekende in de rijwielhandel. Sinds 2012 zit Gerrits met zijn rijwielhandel aan de Amerikalaan in Vroomshoop maar krijgt na lang gesteggel met de gemeente geen definitieve omgevingsvergunning voor de fietsenverkoop. Hij kiest nu voor zekerheid in Ommen, maar ook de klanten uit Vroomshoop en omstreken kunnen bij hem terecht. “Op deze nieuwe locatie blijven wij onze haal- en brenggarantie voortzetten dus wanneer klanten niet in staat zijn om de fiets te brengen dan halen we de fiets op en brengen we na de reparatie weer terug. De eerder verleende garanties blijven gelden”, aldus René Gerrits.

Dat is iets wat Tonny heel belangrijk vindt. “Alle lopende zaken worden overgenomen en ook de garantie, de service en het onderhoud gaan gewoon door”, legt hij uit.

Tonny is vooral al zijn klanten dankbaar voor het vertrouwen dat hij door de jaren heen heeft gekregen en hoopt nog lang een praatje te kunnen maken wanneer hij zijn klanten op straat weer tegenkomt. “Eerst moet die coronaziekte weg zijn, dan kunnen we weer verder”, aldus Tonny.

Tekst/Foto: Gina van Elburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.