Een vierling geboren in de Schaapskooi Giethmen

GIETHMEN – Hoe bijzonder is dat! Een vierling. Dit is nog nooit eerder gebeurd in de schaapskooi in Giethmen. Er zijn sowieso nog nooit eerder zoveel meerlingen geboren in de kudde van dit Veluwse heideschaap.

De prachtige kudde van Anita Wichers, die werkzaam is als schaapsherder bij het Landschap Overijssel, bestaat uit meer dan 250 Veluwse heideschapen. Daar zijn de afgelopen dagen nog eens 230 lammetjes bijgekomen. Veel meer dan de herder had kunnen dromen. Alhoewel ze liever niet heeft dat de ooien zoveel meerlingen krijgen. “We leven nu zo ongeveer in de schaapskooi, het is heel hard werken van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat”, legt Anita uit. “Dit zijn voor ons enorm drukke dagen, bijna om de haverklap wordt er weer eentje geboren of twee of drie en zelfs vier”, vertelt ze enthousiast. Ze legt uit dat zoveel meerlingen ook een keerzijde heeft. “Het is voor de moeder eigenlijk te zwaar om meerlingen te krijgen. De bevalling van een meerling is zwaar en het moeten voeden van meerdere lammeren is voor de moeder ook een aanslag op haar gestel en gezondheid”, legt Anita uit.

Hoe het kan dat er dit jaar zoveel meerlingen zijn, is niet bekend. “Misschien dat de warme zomer van vorig jaar er mee te maken heeft”, denkt Anita hardop. De Veluwse heideschapen waaruit deze kudde bestaat, is een zeldzaam huisdierras in Nederland. Landschap Overijssel beschermt dit oorspronkelijke ras vanuit cultuurhistorisch oogpunt en omdat de dieren van belang zijn voor de natuur. De schapen voorkomen dat de heide dicht zal groeien met gras. Gras en struiken worden opgegeten zodat de heide in tact blijft, dat is de functie van dit schaap. De schapen zijn ook goed voor de biodiversiteit. In de wollige vacht nemen ze zaden mee en die verspreiden ze.

De komende dagen zal het nog erg druk zijn voor Anita en de vrijwilligers maar zodra de lammetjes sterk genoeg zijn, gaat Anita weer met ze de berg op.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.