Boek van de Week: ‘De storm’ van Jens Christian Grøndahl

Adam Huus is schrijver. Twintig romans heeft hij op zijn naam staan maar sinds een jaar of vijf is de inkt opgedroogd. Adam heeft geen inspiratie meer. Dat heeft ook financiële consequenties en nu zijn vrouw Harriët besloten heeft haar lucratieve baan bij een ministerie op te zeggen, moeten ze zich beraden op de toekomst. Urgenter is echter de toestand van Harriet’s vader. Hij dementeert en kan eigenlijk niet meer alleen wonen. Adam en Harriët pakken de auto en rijden, ondanks een stormwaarschuwing, van Kopenhagen naar Noord-Jutland.

Verward

En of het nog niet genoeg is wordt Adam gebeld met het bericht dat zijn dochter uit zijn eerste huwelijk, Rebecca, in verwarde toestand vanuit Tel Aviv vertrokken is naar Denemarken. Ze bivakkeert nu ergens op een Europees vliegveld in de waan dat ze achtervolgd wordt, moeizaam krijgt Adam contact met haar. Hij regelt een ticket zodat ze naar Kopenhagen kan vliegen. Om haar op te halen maakt hij, zodra ze bij Harriet’s vader zijn, gelijk rechtsomkeer om nogmaals de storm het hoofd te bieden. Met haar veilig in de logeerkamer denkt Adam dat de rust eindelijk weergekeerd is, maar niets is minder waar. Er steken nog een paar stormen op die hij zal moeten trotseren!

Schrijver schrijft over schrijver

In de Volkskrant stond onlangs een rijtje boeken van schrijvers die over een schrijver schrijven. ‘De storm’ stond er niet bij, maar hoort er zeker in thuis. Grøndahl overpeinst het leven van een schrijver, laat een criticus zeggen dat de fictieve schrijver zo empathisch is, dat de schrijver zo goed de gedachten van zijn hoofdpersonen weer kan geven. Dat klopt precies en slaat niet alleen op de hoofdpersoon Adam Huus maar ook op Grøndahl zelf.

Netvlies

De uitgewerkte karakters, de filosofische Adam, de praktische Harriët, de wisselvallige Rebecca, de overige personen, ze blijven op je netvlies staan. Grøndahl schept een wereld waarin je graag een paar uur verblijft. Veel blijkt uiteindelijk een storm in een glas water te zijn. Maar voor dat besef doordringt, hebben we kunnen genieten van deze sterke roman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.