Column Vluchtelingenwerk: Hoe gaat het met vluchtelingen in Dalfsen?

Waarom fietsen alle mensen in Nederland?

(Door Anneke)

“Mevrouw Anneke, mevrouw Anneke, ik heb een vraag.” En daarbij steekt de 8-jarige Khaled zijn vinger op. “Waarom gaan alle mensen in Nederland fietsen?” Hij is naast mij op de bank gesprongen en zit op z’n knieën naar me toe en kijkt me verwachtingsvol aan. Ik word blij van hem, van zijn vraag, van zijn werkelijke verbazing dat hij niet kan bevatten dat alle mensen in Nederland fietsen.

Hij wil ook wel een fiets, maar dat kost geld. We hebben het al een paar keer over de kindregeling gehad. Eenmaal per jaar maakt de gemeente het mogelijk, voor alle gezinnen met een laag inkomen, via een speciale webshop wat extra’s aan te schaffen. Bijvoorbeeld schoenen, sportkleding, schoolspullen of in het geval van dit gezin; een fiets voor deze Syrische jongen.

Ik leg uit dat hier kinderen al met 3 of 4 jaar leren fietsen. En dus ook al van jongs af aan de regels leren. En in groep 7 en 8 verkeersles krijgen en examen doen op de fiets. “Ja, ik weet het” zegt hij: “Op de rode weg fietsen” Hij bedoelt de fietsstrook. “Ja, en rechts rijden” zeg ik, “En in het begin naast iemand fietsen!” Maar eerst een fiets kopen, een goede tweedehandse. Hoe anders is het, wanneer je in Nederland geboren wordt en opgroeit. Je weet dan niet beter en je verbaast je niet over dingen die hier zo vanzelfsprekend zijn. Zoals de taal, fietsen en hagelslag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.