ChristenUnie Overijssel vindt ‘Investeren in MKB’ door provincie uitstekend

REGIO – “De fractie van de ChristenUnie is onder de indruk van het Investeringsprogramma MKB. Tot 2023 investeren wij ruim 21 miljoen in het midden en kleinbedrijf. In de vorige periode was economische groei vooral een op zichzelf staand doel. Het nieuwe investeringsprogramma kiest voor kwalitatieve groei. Dat spreekt de ChristenUnie aan in het nieuwe MKB-beleid”, aldus het Statenlid Jan Westert in zijn bijdrage tijdens de Provinciale Staten vergadering.

De maatschappelijke opgaven van Overijssel als circulaire economie, duurzaam en energietransitie zijn belangrijke opgaven, die in het programma aandacht krijgen. Zo wil Overijssel de innovatie stimuleren van de opslag van energie. Dat is een flinke uitdaging. Ook is de dalende beroepsbevolking een thema dat vraagt om innovatie en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Dat kan niet door meer mensen aan te nemen maar door werk slimmer en anders te organiseren en gebruik te maken van nieuwe technologie. Aan die opgaven wil Overijssel met het MKB aan de slag. Een bijzonder thema zijn de familiebedrijven. Dat zijn bedrijven met eigensoortige vraagstukken en een economisch interessant profiel. De provincie zorgt voor een eigen programma familiebedrijven.
De ChristenUnie beschouwt kwalitatieve groei als een term, waar we het college graag op blijven aan spreken. Het gaat om groei die waarde toevoegt in samenhang met de maatschappelijke opgaven waar Overijssel voor aan de lat staat. Overijssel wil graag de MKB-vriendelijkste provincie zijn. “Prima, uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. Maar daarbij zouden we ook graag bekend staan als de kwalitatief, krachtigste en waardevolste MKB-provincie. Overijssel als het keurmerk van het MKB-bedrijf”, aldus Jan Westert.

Sociaal Ondernemerschap
De ChristenUnie is blij met de versterkte focus op ‘sociaal ondernemerschap’. Het raakt aan de sociale vraagstukken op de arbeidsmarkt, maar heeft ook alles te maken met de sociale kwaliteit en meedoen (inclusie). Juist in een hoogtechnologische omgeving is aan deze vorm van ondernemerschap behoefte om ook groepen mensen een plek te bieden, die niet automatisch in het vizier komt. Er is ook een nauwe relatie met de afgebouwde infrastructuur van de sociale werkvoorziening. In toenemende mate lijkt de afbouw van beschut werk een forse miskleun in het beleid. Sociaal ondernemerschap biedt extra mogelijkheden om in deze leemte te voorzien. De ChristenUnie vindt dat er meer inzicht moet komen in de effecten van de afgebouwde sociale werkplaatsen.

Dalende beroepsbevolking
Het investeringsvoorstel MKB staat ook stil bij de dalende beroepsbevolking. Eerder heeft de ChristenUnie al aangegeven, dat naar het effect van de dalende beroepsbevolking breder onderzoek nodig is. Die daling raakt niet alleen het MKB, maar ook de rest van de Overijsselse samenleving. En niet alles is met verhoging van de arbeidsproductiviteit op te lossen. Daarom heeft de ChristenUnie het initiatief genomen met een motie, die breed wordt gesteund door andere fracties, om het Trendbureau en de SER Overijssel onderzoek te laten doen naar scenario’s en effecten van de afnemende beroepsbevolking en de veranderende kwalitatieve samenstelling daarvan en advies te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.