428 wapens ingeleverd tijdens Veilig IJsselland

Grote hoeveelheden drugs en negentien aanhoudingen bij grootscheepse controles

RAALTE – Regio IJsselland, waaronder ook de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen, Ommen, Zwolle en Deventer vallen, is zeer tevreden over de ‘opbrengst’ van de themaweek Veilig IJsselland. De week stond in het teken van (grootschalige) controles en bewustwording aangaande ondermijnende criminaliteit. De aan de themaweek gekoppelde wapeninleveractie, waarbij inwoners anoniem hun wapens konden inleveren, had een grote opbrengst.

In totaal werden 428 wapens ingeleverd, waarvan 182 vuurwapens, 165 steekwapens, 59 imitatie vuurwapens en 22 andere verboden wapens, zoals boksbeugels en ploertendoders.
Tijdens de actieweek werkten de gemeenten samen met politie, Belastingdienst, Omgevingsdienst IJsselland, provincie Overijssel, Rijksdienst voor het Wegverkeer, douane, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), NVWA, UWV, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio IJsselland, CCV en vele anderen. Wanneer de partners bij één van de integrale controles (strafrechtelijke) overtredingen of andere signalen van criminaliteit constateerden, werden betrokken overheidsinstanties ingeschakeld om meteen door te kunnen pakken. De acties en controles, in zowel de steden als de landelijke gemeenten, waren preventief én repressief. Martijn Dadema, burgemeester van Raalte en regionaal portefeuillehouder ondermijning, kondigt aan dat er in de toekomst vaker gezamenlijk opgetreden zal worden.

Prostitutie

In totaal werden er zeventien integrale controles uitgevoerd op/bij bedrijventerreinen in onder andere Deventer en Zwolle, een vakantiepark bij Ommen en diverse zorg- en horecabedrijven. Daarnaast waren er meerdere controles op prostitutie, in het verkeer en bij andere bedrijven. De politie trof bij de verschillende controles achtduizend joints, vijf kilo henneptoppen, vierhonderd hennepplanten, drie vaten grondstof voor de (mogelijke) productie van synthetische drugs, 300 ml. Ghb en tweehonderd gram speed aan. Er werden negentien aanhoudingen verricht: vier voor overtreding van de Opiumwet, twee voor het niet kunnen voldoen aan de identificatieplicht en dertien voor openstaande celstraffen (in totaal nog 502 dagen). In totaal legden de verschillende instanties beslag op 135.000 euro aan (on)geïnde boetes en openstaande belastingschulden. 22 voertuigen werden in beslag genomen.

Omgevingsdienst

Ook in Raalte en Olst-Wijhe waren er acties. Donderdag 12 maart bezochten medewerkers van de Omgevingsdienst agrariërs in het buitgebied van Olst-Wijhe, voor een controle, maar ook om hen voor te lichten over de gevaren van criminaliteit. Op twee adressen werden ongemelde activiteiten geconstateerd die mogelijk bedrijfsmatig van aard zijn. Verder is er op een adres een tweede woonlocatie aangetroffen. De Omgevingsdienst zal enkele situaties nader onderzoeken en verschillende locaties in de toekomst opnieuw controleren. Dezelfde dag waren er verkeerscontroles in Raalte en Deventer. In Raalte werden twintig proces-verbalen uitgeschreven voor verschillende overtredingen. Daarnaast werd er voor 3750 euro aan openstaande boetes geïnd, zijn er twee bromfietsen in beslag genomen en werd één rijbewijs ingevorderd. In Deventer schreef de politie 52 keer een proces-verbaal uit.

Bewustwording

Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan bewustwording, zowel online als offline. De gemeente Raalte organiseerde voorafgaand aan deze week een avond voor de gemeenteraad en het college om hen mee te nemen in het thema ondermijning. Woensdag 11 maart bezochten medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe inwoners van het buitengebied voor bewustwording van criminaliteit en om aan te geven wat inwoners zelf kunnen doen om dergelijke signalen goed te melden. Dezelfde dag ontvingen de inwoners van het buitengebied een enquête. Op basis van de resultaten van de enquête wordt het veiligheidsbeeld voor het buitengebied gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.