Voorrondes NK metselen in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Afgelopen week streden in Regionaal Techniek Centrum Nieuwleusen VMBO leerlingen bouwtechniek, twee dagen lang om een plek in de landelijke finale, later dit voorjaar. Het was de derde voorronde NK Metselen 2020. De Nederlandse baksteenindustrie, sinds 1953 de onvermoeibare motor achter deze talentenjacht, wil met dit kampioenschap het metselvak promoten en de instroom van jongeren naar het metselonderwijs bevorderen.

Het NK Metselen 2020 kent zeven regionale voorronden van ieder twee dagen en een driedaagse, landelijke finale. Winnaar werd Elroy Schoemaker uit Sibculo. Hij werd gehuldigd door Han Noten, voormalig burgemeester van de gemeente Dalfsen en voorzitter van branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek, initiator van het NK Metselen. Elroy ontving een bouwemmer, bouwradio en een trofee in de vorm van een troffel op baksteen. De winnaar kwalificeerde zich hiermede tevens voor deelname aan de landelijke finale eind maart in het Brabantse Someren. De twaalf beste deelnemers uit alle regionale voorronden strijden dan in deze landelijke finale, van 25 tot en met vrijdag 27 maart om de ‘Zilveren Troffel’. De winnaar ontvangt deze trofee uit handen van de Brabantse Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. Het winnen van de trofee betekent eeuwige roem, maar ook een gouden toekomst als metselaar.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren van een landelijke vak wedstrijd voor leerling metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Doel is de instroom van jong metseltalenten te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Voldoende instroom is van belang op een moment dat de uitvoerende bouw kampt met een groot tekort aan vakkrachten, waaronder metselaars, terwijl er tegelijk een grote maatschappelijke opgave tot verduurzaming van gebouwen wacht.

Organisatie

De 68ste editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd op initiatief van de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). KNB behartigt de belangen van nationale en multinationale ondernemingen die in Nederland fabrikant zijn van gebakken kleiproducten voor de bouw: metsel- en straatbakstenen, keramische binnenmuurstenen, dakpannen, wand- en vloertegels en raamdorpels. De sector biedt werkgelegenheid aan ca. 2.500 personen en realiseert jaarlijks een omzet van ca. 500 miljoen Euro (2019).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.