Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek laat het geheim van de nachtvlinders ontrafelen

OMMEN – Op initiatief van Vereniging voor Natuur en Milieu ‘De Vechtstreek’ kwam Joop Verburg uit Zuidwolde op 4 februari jl. zijn passie delen over nachtvlinders.

Verburg begint zijn verhaal met een paar ‘gewone’ vlinders als de dagpauwoog en distelvlinder, maar na de melding dat er in ons gebied zo’n 40 á 50 soorten van zijn, wordt al snel de switch gemaakt naar de nachtvlinders. In zijn presentatie worden de diverse stadia van een aantal groepen van nachtvlinders besproken. Verburg weet met zijn foto’s de ruim 50 bezoekers te imponeren. Met name de soms prachtige kleuren van de nachtvlinders ontlokken menig bezoeker bewonderende uitroepen.

In het verhaal kan de actualiteit natuurlijk niet uitblijven en daarom worden ook de eikenprocessierups en de buxusmot kort belicht. Verburg vertelt over het ontstaan, de consequenties en de mogelijke bestrijding, maar geeft, vanuit zijn kennis en ervaring, ook de nadelen van deze werkwijze aan. Hij linkt daarbij aan het ‘zelfreinigend vermogen’ van de natuur. Ook al zullen deze processen veel tijd in beslag nemen. Zijn waarschuwing voor (bio-) gif komt vanwege de risico’s, voor bijvoorbeeld vogels, duidelijk binnen bij het publiek.

Om de toehoorders op een soortgelijke manier te laten genieten als Verburg zelf doet, toont hij in beeld hoe de werkgroep in Zuidwolde de nachtvlinders verleidt tot een bezoekje op bijvoorbeeld een wit laken voor een felle lamp. Aan het eind van de avond bedankt Dook van Gils, Joop Verburg voor zijn enthousiaste verhaal en de belangstellenden voor hun komst.

Op 17 maart heeft de vereniging een volgende lezing: Klimaatverandering en duurzaamheid, door Jan Hermen Kat van waterschap De Vechtstromen ook in De Kern, aanvang 20.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.