Uit Hei en Dennen: Overpeinzingen

Als ik door Ommen loop bekruipt me de angst dat we met z’n allen een leeg winkelbestand creëren. Hoe houden wij onze middenstand in het centrum? Ik zie dat de Brugstraat ernstig te lijden heeft aan leegstand en ook de fraai gebouwde winkelpanden aan het vernieuwde 11 Aprilplein zijn helaas matig bezet. Zo ook aan de Bouwstraat en omgeving.

Natuurlijk zijn wij zelf de oorzaak, want hoe gemakkelijk is het om je modeartikelen per Zalando te bestellen. Eén van mijn vriendinnen koopt bij voorkeur op deze manier. Ik wil liever worden geadviseerd door de plezierige Ommer verkopers of verkoopsters. Bij Blokker hangt ook al tijden een grauwsluier, waarschijnlijk door de aantrekkingskracht van de veel goedkopere ruim gesorteerde Action. Wat kan de gemeente en de bevolking veranderen aan dit patroon? Speciaalzaken doen het nog goed, gezien de meerdere brillen, hoortoestellen en technische bedrijven. Zijn de winkels in staat om tijdens de drukke zomermaanden hun winsten te behalen die de acht andere maanden moeten compenseren? Of moeten we inzien dat de persoonlijke manier van koop en verkoop definitief verandert, waardoor slechts de dure speciaalzaken zich kunnen handhaven.

Zou het een idee zijn om alle winkelpanden die nu nog buiten het koopcentrum staan, te integreren in het winkelgebied. Zoals bijvoorbeeld de winkels aan de Bouwstraat, Schurinkstraat en de van Raaltestraat. Die panden kunnen dan wellicht omgebouwd worden tot woningen of appartementen. Denkt u niet dat ik meen de wijsheid in pacht te hebben hè, het zijn de gedachten van een Ommense seniore met een warm hart voor onze prachtige stad.

Er is hier al heel veel moois tot stand gekomen. Vorige week was ik voor het eerst in het Grand Café de Veghte met prachtig uitzicht op de Markt en de Vecht. Er ging een wereld voor me open. Aan fijne restaurants hebben we geen gebrek, wat een weelde. Voor elk wat wils. Ik zie via Facebook nogal eens heel oude ansichtkaarten van Ommen uit mijn jeugd en ver daarvoor. Mijn hart wordt warm, dat gevoel van toen, met nog familieleden van Dijks en Steen, Garage Hurink, bakkerij van Elburg. Gelukkig hebben zij nog nazaten waar ik bevriend mee ben, je hoeft elkaar niet altijd te zien, maar je voelt het hè, hier heb ik nog Ommer familieleden.

Dit zijn mijn onrustige overpeinzingen. Ik ga er vanuit dat onze actieve burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden èn de winkeliersvereniging al vele plannen hebben liggen, toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.