Stichting Duurzaam Ommerkanaal neemt bermbeheer over: ‘Mooie vorm van participatie’

OMMEN – Afgelopen week hebben de gemeente Ommen en Stichting Duurzaam Ommerkanaal een convenant ondertekend. Wethouder Leo Bongers droeg het bermbeheer van een aantal bermen bij het Ommerkaan over aan Henri Petter en Mario den Hoedt van Stichting Duurzaam Ommerkanaal. Daarmee neemt Stichting Duurzaam Ommerkanaal minimaal een jaar het beheer van een aantal bermen over.

“Stichting Duurzaam Ommerkanaal geeft hier een mooi voorbeeld van de handen uit de mouwen steken”, zegt wethouder Leo Bongers. “Zij hebben het voortouw voor deze actie genomen en als gemeente juichen we dit natuurlijk toe. Ze zorgen er samen voor dat hun directe leefomgeving erop vooruit gaat. Dat is een mooie vorm van participatie.”

Bij traditioneel bermbeheer wordt de berm meerdere keren per jaar gemaaid en blijft het maaisel liggen. De voedingsstoffen uit dit maaisel komt daardoor snel in de bodem terecht. De bodem blijft daardoor voedingsrijk. Stichting Duurzaam Ommerkanaal gaat ecologisch bermbeheer toepassen op de bermen. In de praktijk betekent dat, dat het maaisel van de bermen afgevoerd wordt. Hierdoor verschraalt e berm en ontstaat er meer variatie in de vegetatie. De berm wordt daardoor bloemrijk. Dat is een aantrekkelijke leefomgeving voor bijen, vlinders en andere insecten. De zaden en insecten vormen weer een waardevolle voedselbron voor vogels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.