Stefan Westenbroek en Joep Wennemars verbazen iedereen bij NK

ENSCHEDE – Negen junioren aan de start bij de verschillende NK’s junioren in Enschede; dat was al heel bijzonder voor de Stokvisdennen. Maar wat daar afgelopen weekend gebeurde had niemand voor mogelijk gehouden.

Foto: Alma Korteweg03

A1-junior Stefan Westenbroek won bij zijn rentree voor het grote publiek meteen het NK 500 meter en zat dicht op het podium van de 1000 meter met een vierde plaats. B2-junior Joep Wennemars behaalde maar liefst vier kampioenschappen. Op de 500, de 1000 en de 1500 meter behaalde hij goud, en met een derde plaats op de 3000 eindigde hij ook op één bij het NK allround.

Na een half jaar revalideren en pas een paar weken ijstraining schreeuwden heel veel familie, vrienden en clubleden de zeventienjarige Westenbroek in zijn eerste jaar bij de oudste junioren naar een fantastische 36,09 seconden op de kortste afstand. De ontlading was groot bij Westenbroek toen hij, na eerst nog drie ritten wachten, zag dat zijn tijd de winnende was. De Ommenaar kwam huilend naar de bocht waar zijn fans stonden en ook het publiek daar hield het niet droog. Na tegenslagen tijdens zijn herstel heeft hij keihard geknokt om terug te komen. Net op tijd om zich te plaatsen voor het NK kreeg de rijder van het Regionaal Talentcentrum Oost groen licht van de medische begeleiding om het ijs op te gaan. En dan binnen een paar weken al kampioen, dat had hij zelf ook niet aan zien komen. Bij de dames junioren A kwamen A1-junioren Famke Minnee en Kayleigh ter Laak uit op de plaatsen 18 en 24.

B2-junior Joep Wennemars liet als geen ander zien op het juiste moment te kunnen pieken, ook hij onder leiding van Johan Freriksen van het RTC Oost. Zaterdag werd de, net als zijn ploeggenoot, zeventienjarige al gehuldigd als de nationaal kampioen op zowel de 500 meter (met een persoonlijk record van 37,05) als 1500 meter. De zondag begon voor de Dalfsenaar met winst op de 1000 meter en dus zijn derde afstandstitel. Vervolgens eindigde het NK allround met een pr op de 3000 meter van 4:04,86 en daarmee dus het allroundgoud. Dit is een geweldige prestatie, want de top van de B-junioren is breed en de samenstelling van de podia bij eerdere NK’s dit seizoen, en ook bij de Landenwedstrijd, iedere keer weer anders. Ook Wennemars heeft in eerdere seizoenen blessures gekend, waaronder een gebroken been, en laat hiermee zien helemaal terug te zijn. De komende twee seizoenen, bij de oudste junioren, zal hij een schaatser zijn om rekening mee te houden. Clubgenoten en B2-junioren Jens Verbeek (ook RTC Oost) en Mees Hulst eindigden hun allroundtoernooi als 22e en 20e.

De nu B-junioren van de Stokvisdennen hebben altijd al een grote groep (vrienden)groep gevormd en steeds meer schaatsers hiervan verbeteren zich tot NK-niveau. Daardoor stonden er bij het NK Massastart met Joep Wennemars, Jens Verbeek, Mees Hulst, Niels Meijer en Stan Kleinlugtenbeld maar liefst vijf Stokvisdenners aan de start in het peloton van 32. En ook hier leek Wennemars weer op het podium te komen, door als derde over de streep te komen. Maar dan moet je wel de regelementen lezen en je handschoenen aandoen. Niels Meijer eindigde zo als vijftiende het hoogst en ontdekte een leuke tak van de schaatssport. In deze wedstrijd ook een aantal valpartijen, met helaas een pijnlijke enkel en ziekenhuisbezoek voor Kleinlugtenbeld als gevolg.

Foto’s: Erik de Weerd, Focusbyhanneke, Dyane Ribbink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.